Ľubovník bodkovaný

Obsah:

  • Prehľad
  • Použitie a účinnosť Ľubovníka bodkovaného
  • Vedľajšie účinky Ľubovníka bodkovaného
  • Osobitné bezpečnostné opatrenia a upozornenia
  • Dávkovanie ľubovníka bodkovaného

Prehľad

Ľubovník bodkovaný je rastlina pôvodom z Európy so žltými, hviezdicovitými kvetmi. Často sa používa pri depresii, ale môže spôsobiť vážne interakcie s niektorými liekmi.

Rastlina zvyčajne začína kvitnúť okolo 24. júna, v deň sviatku svätého Jána Krstiteľa. Obsahuje mnoho chemických látok, ktoré pôsobia na poslov v mozgu, ktorí regulujú náladu.

Ľudia najčastejšie používajú ľubovník bodkovaný pri depresiách a poruchách nálady. Existujú presvedčivé vedecké dôkazy, že je účinná pri miernej až stredne ťažkej depresii. Ľubovník bodkovaný sa používa aj pri príznakoch menopauzy a mnohých ďalších stavoch, ale na podporu väčšiny týchto ďalších použití neexistujú dobré vedecké dôkazy.

Použitie a účinnosť Ľubovníka bodkovaného

Pravdepodobne účinný pre:

  • Depresiu. Užívanie špecifických výťažkov z ľubovníka bodkovaného ústami je účinné pri miernej alebo stredne ťažkej depresii. Niektoré produkty z ľubovníka bodkovaného môžu fungovať rovnako dobre ako niektoré lieky na predpis a môžu spôsobovať menej vedľajších účinkov.
  • Príznaky menopauzy. Zdá sa, že užívanie ľubovníka bodkovaného ústami pomáha zmierniť návaly horúčavy a iné príznaky menopauzy.
  • Emocionálne ťažkosti spôsobené extrémnym zameraním sa na fyzický symptóm (porucha somatických symptómov). Zdá sa, že užívanie špecifického prípravku s obsahom ľubovníka bodkovaného znižuje príznaky tohto stavu.

Prípadne neúčinné pre:

  • Pálenie bolesti v ústach. Zdá sa, že užívanie ľubovníka bodkovaného ústami neznižuje bolesť pri syndróme pálenia v ústach.
  • Opuch (zápal) pečene spôsobený vírusom hepatitídy C (žltačky typu C). Užívanie hypericínu, chemickej látky v ľubovníku bodkovanom, ústami sa nezdá byť účinné pri infekcii hepatitídou C.
  • HIV/AIDS. Užívanie hypericínu, chemickej látky v ľubovníku bodkovanom, ústami alebo intravenózne sa nezdá byť účinné pri liečbe HIV u dospelých. Intravenózne prípravky môže podávať len poskytovateľ zdravotnej starostlivosti.
  • Dlhodobá porucha hrubého čreva, ktorá spôsobuje bolesti žalúdka (syndróm dráždivého čreva alebo IBS). Zdá sa, že užívanie ľubovníka bodkovaného ústami neznižuje príznaky IBS.
  • Poškodenie nervov v rukách a nohách (periférna neuropatia). Zdá sa, že užívanie ľubovníka bodkovaného ústami nezmierňuje bolesť nervov spôsobenú cukrovkou alebo inými príčinami.
  • Typ úzkosti, ktorý sa vyznačuje strachom v niektorých alebo všetkých spoločenských situáciách (sociálna úzkostná porucha). Zdá sa, že užívanie ľubovníka bodkovaného ústami nezlepšuje sociálnu úzkosť.

O užívanie ľubovníka bodkovaného na rôzne iné účely je záujem, ale nie je dostatok spoľahlivých informácií na to, aby sa dalo povedať, či by mohol byť užitočný.

Vedľajšie účinky Ľubovníka bodkovaného

Pri užívaní ústami: Je pravdepodobné, že ľubovník bodkovaný je bezpečný, ak sa používa v dávkach do 900 mg denne počas 12 týždňov. Môže spôsobiť niektoré vedľajšie účinky, ako sú hnačka, závraty, problémy so spánkom, nepokoj a mravčenie kože. Ľubovník bodkovaný interaguje s mnohými liekmi. Ak chcete užívať ľubovník bodkovaný, informujte o tom svojho lekára.

Ľubovník bodkovaný je pravdepodobne nebezpečný, ak sa užíva vo veľkých dávkach. Môže spôsobiť závažné kožné reakcie po vystavení sa slnku. Vonku používajte opaľovací krém, najmä ak máte svetlú pokožku.

Pri aplikácii na pokožku: Pri aplikácii na pokožku raz týždenne počas štyroch týždňov je ľubovník pravdepodobne bezpečný. Ľubovník bodkovaný však môže spôsobiť závažné kožné reakcie po vystavení sa slnku.

abalicky

Osobitné bezpečnostné opatrenia a upozornenia

Pri užívaní ústami: Je pravdepodobné, že užívanie ľubovníka bodkovaného v dávkach do 900 mg denne počas 12 týždňov je bezpečné. Môže spôsobiť niektoré vedľajšie účinky, ako sú hnačka, závraty, problémy so spánkom, nepokoj a mravčenie kože. Ľubovník bodkovaný interaguje s mnohými liekmi. Ak chcete užívať ľubovník bodkovaný, informujte o tom svojho lekára.

Ľubovník bodkovaný je pravdepodobne nebezpečný, ak sa užíva vo veľkých dávkach. Môže spôsobiť závažné kožné reakcie po vystavení sa slnku. Vonku používajte opaľovací krém, najmä ak máte svetlú pokožku.

Pri aplikácii na pokožku: Pri aplikácii na pokožku raz týždenne počas štyroch týždňov je ľubovník pravdepodobne bezpečný. Ľubovník bodkovaný však môže spôsobiť závažné kožné reakcie po vystavení sa slnku.

Tehotenstvo: Ľubovník bodkovaný je pravdepodobne nebezpečný, ak sa užíva ústami počas tehotenstva. Užívanie ľubovníka počas tehotenstva môže spôsobiť vrodené chyby u detí. Kým nie je známe viac, neužívajte ľubovník bodkovaný v tehotenstve.

Dojčenie: Ľubovník bodkovaný je pravdepodobne nebezpečný, ak sa užíva ústami počas dojčenia. U dojčiat sa môžu vyskytnúť koliky, ospalosť a nervozita. Kým nie sú známe ďalšie informácie, neužívajte ľubovník bodkovaný pri dojčení.

Deti: Ľubovník bodkovaný je pravdepodobne bezpečný, ak sa užíva ústami do 8 týždňov u detí vo veku 6-17 rokov.

Alzheimerova choroba: Ľubovník bodkovaný môže zhoršiť demenciu u ľudí s Alzheimerovou chorobou.

Bipolárna porucha: Ľubovník bodkovaný môže u ľudí s bipolárnou poruchou vyvolať mániu a môže tiež urýchliť cyklické striedanie depresie a mánie.

Depresia: U ľudí s veľkou depresiou môže ľubovník bodkovaný vyvolať mániu, ktorá môže zahŕňať impulzívne správanie.

Schizofrénia: U niektorých ľudí so schizofréniou môže ľubovník bodkovaný vyvolať psychózu.

Chirurgia: Ľubovník bodkovaný môže ovplyvniť hladinu serotonínu v mozgu, čo by mohlo narušiť chirurgické zákroky. Taktiež u ľudí, ktorí užívali ľubovník bodkovaný, môže použitie anestézie viesť k vážnym srdcovým komplikáciám počas operácie. Prestaňte užívať ľubovník bodkovaný aspoň dva týždne pred plánovanou operáciou.

Dávkovanie ľubovníka bodkovaného

Pred užívaním ľubovníka bodkovaného sa poraďte so svojím lekárom. Môže sa vzájomne ovplyvňovať s mnohými rôznymi liekmi.

Výťažok z ľubovníka bodkovaného sa u dospelých najčastejšie užíva v dávkach 600-900 mg ústami denne, ktoré sa užívajú v 2-3 rozdelených dávkach, a to až 12 týždňov. Ľubovník bodkovaný je dostupný aj vo forme mastí, krémov a gélov. Poraďte sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, aby ste zistili, aký typ prípravku a dávka by mohli byť pre konkrétny stav najvhodnejšie.

Späť do obchodu