Cystitída (zápal močového mechúra)

Obsah:

  • Príčiny zápalu močového mechúra
  • Rizikové faktory zápalu močového mechúra
  • Komplikácie zápalu močového mechúra
  • Prevencia zápalu močového mechúra
  • Brusnice na zápal močového mechúra

zapal mocoveho mechura

Cystitída je lekársky termín pre zápal močového mechúra. O zápale hovoríme vtedy, keď je časť vášho tela opuchnutá a horúca. Môže byť aj bolestivý.

Väčšinou sa zápal močového mechúra vyskytuje pri infekcii spôsobenej baktériami. Tá sa nazýva infekcia močových ciest (UTI). Infekcia močového mechúra môže byť bolestivá a nepríjemná. Môže sa stať vážnym zdravotným problémom, ak sa infekcia rozšíri do obličiek.

Zápal močového mechúra sa môže vyskytnúť aj ako reakcia na niektoré lieky alebo rádioterapiu. K zápalu močového mechúra môžu viesť aj veci, ktoré niekedy dráždia močový mechúr, ako sú hygienické prípravky, spermicídne želé alebo dlhodobé používanie katétra. K zápalu močového mechúra môže dôjsť aj ako komplikácia iného ochorenia.

Obvyklou liečbou cystitídy spôsobenej baktériami je užívanie antibiotík. Liečba iných typov cystitídy závisí od príčiny.

Príznaky a symptómy cystitídy môžu zahŕňať:

U malých detí môžu byť príznakom infekcie močových ciest (UTI) aj nové epizódy náhodného denného pomočovania. Samotné nočné pomočovanie nie je pravdepodobne spôsobené infekciou močových ciest.

Príčiny zápalu močového mechúra

Váš močový systém zahŕňa obličky, močovody, močový mechúr a močovú trubicu. Všetky zohrávajú úlohu pri odstraňovaní odpadu z vášho tela.

Vaše obličky sú dvojica orgánov v tvare fazule, ktoré sa nachádzajú smerom k zadnej časti hornej časti brucha. Filtrujú odpad z vašej krvi a regulujú koncentráciu mnohých látok.

Rúrky nazývané močovody odvádzajú moč z obličiek do močového mechúra. Močový mechúr uskladňuje moč, kým nepocítite potrebu močiť. Moč potom opúšťa vaše telo cez močovú trubicu.

Bakteriálna cystitída

K infekcii močových ciest zvyčajne dochádza, keď sa baktérie mimo tela dostanú do močových ciest cez močovú trubicu a začnú sa množiť. Väčšinu prípadov cystitídy spôsobuje typ baktérie Escherichia coli (E. coli). Infekcie však môžu spôsobovať aj iné typy baktérií.

Bakteriálne infekcie močového mechúra sa môžu vyskytnúť u žien po sexe. Aj u tých, ktoré nie sú sexuálne aktívne, môže dôjsť k infekcii močového mechúra, pretože v oblasti ženských pohlavných orgánov sa často nachádzajú baktérie, ktoré môžu spôsobiť zápal močového mechúra.

Neinfekčná cystitída

Hoci bakteriálne infekcie sú najčastejšou príčinou zápalu močového mechúra, zápal močového mechúra môže spôsobiť aj niekoľko neinfekčných faktorov. Niektoré príklady zahŕňajú:

  • Intersticiálna cystitída. Príčina tohto chronického zápalu močového mechúra, nazývaného aj syndróm bolestivého močového mechúra, nie je jasná. Väčšina prípadov sa vyskytuje u žien. Tento stav sa môže ťažko diagnostikovať a liečiť.
  • Cystitída súvisiaca s liekmi. Niektoré lieky, ako napríklad niektoré lieky používané na liečbu rakoviny (chemoterapia), môžu spôsobiť zápal močového mechúra, keď rozpadnuté zložky liekov opúšťajú telo.
  • Radiačná cystitída. Ožarovanie panvovej oblasti môže spôsobiť zápalové zmeny v tkanive močového mechúra.
    Zápal močového mechúra spôsobený cudzím telesom. Dlhodobé používanie katétra môže zvýšiť pravdepodobnosť bakteriálnych infekcií a poškodenia tkaniva. Oboje môže spôsobiť zápal močového mechúra.
  • Chemická cystitída. Niektorí ľudia môžu byť mimoriadne citliví na chemické látky, ktoré sa nachádzajú v niektorých výrobkoch. Môže ísť napríklad o penu do kúpeľa, sprej na osobnú hygienu alebo spermicídne želé. V močovom mechúre môže dôjsť k reakcii alergického typu, ktorá spôsobí zápal.
    Zápal močového mechúra spojený s inými ochoreniami. Zápal močového mechúra sa niekedy môže vyskytnúť ako komplikácia iných ochorení, napríklad cukrovky, obličkových kameňov, zväčšenej prostaty alebo poranenia miechy.

Rizikové faktory zápalu močového mechúra

Niektorí ľudia majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku infekcií močového mechúra alebo opakovaných infekcií močových ciest ako iní. Tento problém môžu mať ženy. Kľúčovým dôvodom je fyzická anatómia. Ženy majú krátku močovú trubicu. To znamená, že baktérie, ktoré môžu spôsobiť infekciu, nemajú takú dlhú cestu, aby sa dostali do močového mechúra.

Väčšie riziko infekcií močového mechúra alebo opakovaných infekcií močových ciest môžete mať, ak:

  • ste sexuálne aktívna. Počas sexu sa baktérie môžu dostať do močovej trubice.
  • Používate niektoré typy antikoncepcie. Používanie diafragmy zvyšuje riziko vzniku infekcie močových ciest.
  • Diafragmy, ktoré obsahujú spermicíd, môžu riziko ešte zvýšiť.
  • Ste tehotná. Hormonálne zmeny počas tehotenstva môžu zvýšiť riziko infekcie močového mechúra.
  • Prešli ste menopauzou. Zmeny hormónov, ku ktorým dochádza po menopauze, môžu často viesť k infekcii močového mechúra.

Medzi ďalšie rizikové faktory patria:

  • Rušenie prietoku moču. Môže k tomu dôjsť pri stavoch, ako je kameň v močovom mechúre alebo zväčšená prostata.
  • Zmeny v imunitnom systéme. K tomu môže dôjsť pri určitých stavoch, ako je cukrovka, infekcia HIV a liečba rakoviny.
  • Dlhodobé používanie močových katétrov. Tieto hadičky môžu byť potrebné u ľudí s chronickými ochoreniami alebo u starších dospelých. Dlhodobé používanie vás môže vystaviť väčšiemu riziku bakteriálnych infekcií, ako aj poškodeniu tkaniva močového mechúra.
  • U všeobecne zdravých mužov je zápal močového mechúra zriedkavý.

Komplikácie zápalu močového mechúra

Ak sa infekcie močového mechúra liečia ihneď vhodnými liekmi, zriedkavo vedú ku komplikáciám. Ak sa však neliečia, môžu prerásť do niečoho vážnejšieho. Komplikácie môžu zahŕňať:

  • Infekcia obličiek. Neliečená infekcia močového mechúra môže viesť k infekcii obličiek. Tá sa nazýva aj pyelonefritída. Infekcie obličiek môžu trvalo poškodiť obličky.
  • Krv v moči. Pri zápale močového mechúra môžete mať v moči krvné bunky. Často ich možno vidieť len pod mikroskopom. Tento stav sa nazýva mikroskopická hematúria. Zvyčajne po liečbe vymizne. Ak sa krvné bunky v moči objavujú aj po liečbe, možno budete musieť navštíviť špecialistu, aby zistil príčinu.

Krv v moči, ktorú môžete vidieť, sa nazýva hrubá hematúria. Stáva sa to zriedkavo pri typickej, bakteriálnej cystitíde. Tento príznak však môže byť častejší, ak máte zápal močového mechúra, ku ktorému došlo po chemoterapii alebo rádioterapii pri rakovine.

Prevencia zápalu močového mechúra

Samopreventívne opatrenia na prevenciu opakovaných infekcií močového mechúra nie sú dobre preskúmané. Niektorí poskytovatelia však odporúčajú tieto tipy na prevenciu:

  • Pite veľa tekutín, najmä vody. Pitie veľkého množstva tekutín je dôležité najmä po chemoterapii alebo rádioterapii, najmä v dňoch liečby.
  • Močte často. Ak pocítite nutkanie na močenie, neodkladajte použitie toalety.
  • Po stolici sa utrite spredu dozadu. Zabránite tak šíreniu baktérií v análnej oblasti do pošvy a močovej trubice.
  • Namiesto kúpeľa vo vani sa radšej sprchujte. Ak ste náchylní na infekcie, sprchovanie namiesto kúpeľa im môže pomôcť predchádzať.
  • Jemne si umývajte pokožku v okolí pohlavných orgánov. Robte to denne, ale nepoužívajte drsné mydlá ani sa neumývajte príliš intenzívne. Jemná pokožka v tejto oblasti sa môže podráždiť.
  • Po sexe čo najskôr vyprázdnite močový mechúr. Vypite plný pohár vody, ktorá pomôže odplavovať baktérie.
  • Vyhnite sa používaniu dezodorantov v spreji alebo hygienických prípravkov v oblasti genitálií. Tieto výrobky môžu dráždiť močovú trubicu a močový mechúr.

Brusnice na zápal močového mechúra

Na zníženie rizika opakovaných infekcií močového mechúra sa často odporúča brusnicová šťava alebo tablety obsahujúce proantokyanidín. Hoci výskum v tejto oblasti nie je konzistentný, existujú určité dôkazy, že brusnice môžu u niektorých ľudí fungovať ako prevencia opakovaných infekcií.

Brusnicové výrobky sa vo všeobecnosti považujú za bezpečné u zdravých ľudí bez akýchkoľvek zdravotných ťažkostí.

Ako domáci liek však buďte opatrní s brusnicovou šťavou alebo brusnicovými výrobkami, ak užívate liek na riedenie krvi warfarín (Coumadin). Je možné, že medzi brusnicami a warfarínom môže dôjsť k interakcii, ktorá by mohla viesť ku krvácaniu. Dôkazy sú však zmiešané.

 

Späť do obchodu