Čo je tetánia?

Tetánia (označovaná aj ako tetanický syndróm) je zvýšená nervovosvalová dráždivosť, ktorá sa prejavuje napríklad brnením prstov. Pri závažných stavoch môže privodiť až bolestivé svalové kŕče. Toto ochorenie má na svedomí nízka hladina horčíka a vápnika v tele.

Obsah:

  • Ako vyzerá tetánia?
  • Čo spôsobuje tetániu?
  • Ako sa tetánia lieči?
  • Záver

Tetánia môže vyviesť z miery ľudí, ktorí sa necítia normálne, a niekedy aj ich lekárov. Vo všeobecnosti tetánia zahŕňa nadmerne stimulovanú nervovosvalovú aktivitu.

Tetánia je mimovoľný svalový kŕč alebo spazmus spôsobený abnormálnymi zmenami elektrolytov v tele (najmä vápnika). Môže sa pohybovať od miernych kŕčov rúk alebo nôh až po nebezpečné zmeny funkcie srdcového svalu.

Aj keď názvy znejú podobne, tetánia nie je to isté ako tetanus, čo je bakteriálna infekcia z kontaminovaných rezných rán, ktorá spôsobuje nebezpečnú nervovú stimuláciu celého tela.

Tetánia je príznak. Tak ako mnohé iné príznaky, môže byť vyvolaná rôznymi stavmi. To znamená, že niekedy je ťažké zistiť, čo tento príznak spôsobuje.

Hoci existujú účinné spôsoby liečby tohto stavu, jeho prevencia často závisí od presného určenia toho, čo ho vôbec spôsobilo.

Ako vyzerá tetánia?

Tetánia spôsobuje mimovoľné svalové kŕče a sťahy, najčastejšie v rukách a nohách. Tieto kŕče sa však môžu rozšíriť do celého tela, a dokonca aj do hrtana alebo hlasiviek, čo spôsobuje problémy s dýchaním.

Závažné epizódy môžu mať za následok:

Trousseauov príznak môže byť príznakom včasnej tetánie spôsobenej nízkou hladinou vápnika. Ide o kŕč zápästia a palca, ku ktorému môže dôjsť, keď sa na ruke používa manžeta na meranie krvného tlaku. Môže byť nenápadný, ale niekedy je zjavný.

Čo spôsobuje tetániu?

Tetánia je typ abnormálnej svalovej stimulácie. Môže byť dôsledkom nerovnováhy elektrolytov. Najčastejšie je to dramaticky nízka hladina vápnika, známa aj ako hypokalciémia.

Tetániu môže spôsobiť aj nedostatok horčíka alebo príliš málo draslíka. Príliš veľa zásad (alkalóza) v tele môže tiež viesť k tetánii. Existuje množstvo zdravotných stavov a liekov, ktoré môžu spôsobiť miernu až závažnú nerovnováhu elektrolytov.

Napríklad hypoparatyreóza je stav, pri ktorom telo nevytvára dostatočné množstvo parathormónu. To môže viesť k dramaticky zníženej hladine vápnika, čo môže vyvolať tetániu. Po operácii prištítnych teliesok môžu pacienti pociťovať nízku hladinu vápnika.

Niekedy môže zlyhanie obličiek alebo problémy s pankreasom narušiť hladinu vápnika v tele. Nízka hladina bielkovín v krvi, septický šok a niektoré transfúzie krvi môžu tiež nepriaznivo ovplyvniť hladinu vápnika v krvi. Toxíny môžu spôsobiť aj tetániu.

Ako sa tetánia lieči?

Niekedy sa tetánia vyvinie, keď má niekto známy rizikový faktor, napríklad ochorenie prištítnych teliesok. Môže však byť aj príznakom stavov, ako je zlyhanie obličiek, a krvné testy zvyčajne dokážu rýchlo identifikovať špecifické abnormality elektrolytov.

V krátkodobom horizonte je cieľom liečby úprava nerovnováhy. To môže zahŕňať napríklad doplnenie vápnika alebo horčíka. Najbežnejším prístupom je injekčné podávanie vápnika priamo do krvného obehu.

U rizikových osôb však môže byť potrebné užívať vápnik perorálne (spolu s vitamínom D, kvôli vstrebávaniu), aby sa zabránilo jeho opätovnému výskytu.

Keď lekár určí, čo bolo príčinou tetánie, môže zvážiť liečbu základnej príčiny.

V niektorých prípadoch, napríklad pri zlyhaní obličiek, môže byť potrebná pokračujúca liečba dialýzou, aby sa liečil stav, ktorý viedol k tetánii.

Záver

Tetánia je naliehavý zdravotný stav a vyžaduje si čo najskôr lekársku pomoc. Užívanie doplnku vápnika pravdepodobne nebude stačiť, ak už máte tetániu. Najlepším postupom je ihneď sa porozprávať so svojím lekárom.

Tetánia je príznak, nie choroba. Môže byť príznakom miernych problémov s elektrolytmi, ktoré sa môžu vyskytnúť v dôsledku ochorenia prištítnych teliesok alebo nového lieku. Môže byť aj príznakom život ohrozujúcich zmien elektrolytov, napríklad pri závažnom krvácaní alebo ochorení obličiek.

abalicky

Späť do obchodu