Čo je spánková paralýza?

Obsah:

  • Aké sú príznaky spánkovej paralýzy? 
  • Zaregistrujeme vôbec, že má niekto epizódu paralýzy?
  • Čo môže spôsobiť spánkovú paralýzu?
  • Ako sa spánková paralýza diagnostikuje?
  • Ako liečiť spánkovú paralýzu?
  • Ako môžem zabrániť spánkovej paralýze?
  • Záver

spankova paralyza


Spánková paralýza je dočasná strata funkcie svalov počas spánku. Môže to byť desivý zážitok, ale vaša bezpečnosť a zdravie nie sú ohrozené. Pomôcť môže zvládnutie stresu, zlepšenie spánkových návykov a liečba základných ochorení.

Spánková paralýza sa zvyčajne vyskytuje:

  • keď človek zaspáva
  • krátko po tom, ako zaspí
  • počas toho, ako sa prebúdza

Podľa akadémie spánkovej medicíny sa u ľudí so spánkovou paralýzou tento stav zvyčajne prvýkrát vyskytne vo veku 14 až 17 rokov.

Je to pomerne častý stav počas spánku. Vedci odhadujú, že tento stav zažíva 5 až 40 % ľudí.

Epizódy spánkovej paralýzy sa môžu vyskytnúť spolu s inou spánkovou poruchou známou ako narkolepsia.

Narkolepsia je chronická porucha spánku, ktorá spôsobuje ohromujúcu ospalosť a náhle „spánkové záchvaty“ počas dňa. Mnohí ľudia, ktorí nemajú narkolepsiu, však stále môžu zažívať spánkovú paralýzu.

Tento stav nie je nebezpečný. Hoci sa niektorí môžu cítiť znepokojení, zvyčajne nie je potrebný žiadny lekársky zásah.

Aké sú príznaky spánkovej paralýzy?

Spánková paralýza nepredstavuje lekársku pohotovosť. Oboznámenie sa s jej príznakmi vám môže poskytnúť pokoj.

Najčastejším znakom epizódy spánkovej paralýzy je neschopnosť pohybovať sa alebo hovoriť. Epizóda môže trvať niekoľko sekúnd až približne 2 minúty.

Môžete tiež pociťovať:

  • pocit, akoby vás niečo tlačilo dole
  • pocit, že niekto alebo niečo je v miestnosti
  • pocit strachu
  • hypnagogické a hypnopompické zážitky (HHE), ktoré sa opisujú ako halucinácie počas spánku, tesne pred ním alebo po ňom

Doktorka Priyanka Vaidya uvádza, že medzi ďalšie príznaky môžu patriť:

  • ťažkosti s dýchaním
  • pocit, že zomriete
  • potenie
  • bolesti svalov
  • bolesti hlavy
  • paranoja

Epizódy sa zvyčajne skončia samé od seba alebo keď sa vás dotkne iná osoba alebo vás pohne.

Počas epizódy si môžete byť vedomí toho, čo sa deje, ale stále nie ste schopní sa hýbať alebo hovoriť. Po vymiznutí dočasnej paralýzy si môžete byť schopní spomenúť aj na detaily epizódy.

V zriedkavých prípadoch sa u niektorých ľudí vyskytujú snové halucinácie, ktoré môžu vyvolávať strach alebo úzkosť, ale tieto halucinácie sú neškodné.

Zaregistrujeme vôbec, že má niekto epizódu paralýzy? 

Ak má partner alebo dieťa nočnú hrôzu, nemáme veľkú šancu ju prehliadnuť, pretože počas nej často kričí alebo chodí. Spánková paralýza je oveľa menej nápadná; postihnutý sa pri nej nemôže pohnúť ani vydať zvuk. Je pre nás veľmi ťažké ju zaregistrovať, najmä ak sa prvýkrát objaví „vedľa seba“, keď spíme.

Ak sa vracia častejšie, niektorí ľudia ju dokážu odhaliť. Môžu ju rozpoznať podľa príznakov, ako je zmena dýchania, napätie tela alebo podľa toho, že vidia svojho partnera, ktorý leží úplne nehybne a môže mať dokonca otvorené oči.

Ak si tento stav všimneme, môžeme sa pokúsiť človeku z epizódy pomôcť. Zo skúseností ľudí, ktorí trpia spánkovou paralýzou, môžeme povedať, že zvyčajne pomôže dotýkanie sa, rozprávanie alebo snaha o prebudenie.

Tá by však mala byť pokojná. S osobou by sme nemali triasť ani sa ju snažiť náhle prebudiť. Nikdy nevieme, akú hrôzu prežíva. Mali by sme sa ho jemne dotýkať a hovoriť na neho pokojným hlasom. Niektorí pacienti uviedli, že im pomáha sústrediť sa na zvuk hlasu ich milovanej osoby, pretože ho vnímajú ako jedinú skutočnú vec.

Dôležité je tiež zostať s trpiacim po epizóde a uistiť ho, že sa nemá čoho obávať. Pretože napriek tomu, že je pri vedomí alebo plne pri vedomí, chvíľu trvá, kým sa zotaví. Ak sa spánková paralýza vráti, je vhodné povzbudiť svojho blízkeho, aby vyhľadal odbornú pomoc.

Čo môže spôsobiť spánkovú paralýzu?

Spánkovú paralýzu môžu zažiť deti aj dospelí všetkých vekových kategórií. Niektoré skupiny sú však vystavené vyššiemu riziku ako iné.

Medzi skupiny so zvýšeným rizikom patria ľudia s nasledujúcimi ochoreniami:

Spánková paralýza je zvyčajne spôsobená aj odpojením mysle od tela, ku ktorému dochádza počas spánku, hovorí Vaidya.

Uvádza tiež, že medzi obvyklé príčiny patria:

  • zlá spánková hygiena alebo nedostatok správnych spánkových návykov, ktoré sú potrebné pre kvalitný spánok
  • poruchy spánku, ako je spánkové apnoe

S paralýzou spánku súvisí aj narušený spánkový režim. Medzi príklady, kedy môže byť váš spánkový rozvrh narušený, patrí práca na nočné zmeny alebo letecký spánok.

V niektorých prípadoch sa zdá, že spánková paralýza sa vyskytuje v rodinách. Je to však zriedkavé. Neexistuje jasný vedecký dôkaz, že tento stav je dedičný.

Spanie na chrbte môže zvýšiť pravdepodobnosť výskytu epizódy. Nedostatok spánku môže tiež zvýšiť riziko spánkovej paralýzy.

Ako sa spánková paralýza diagnostikuje?

Na diagnostikovanie spánkovej paralýzy nie sú potrebné žiadne lekárske testy.

Lekár sa vás opýta na vaše spánkové návyky a anamnézu. Môže vás tiež požiadať, aby ste si viedli spánkový denník, v ktorom budete dokumentovať svoje zážitky počas epizód spánkovej paralýzy.

V niektorých prípadoch vám lekár môže odporučiť, aby ste sa zúčastnili na nočnej spánkovej štúdii, ktorá sleduje vaše mozgové vlny a dýchanie počas spánku. Toto sa zvyčajne odporúča len vtedy, ak vám spánková paralýza spôsobuje stratu spánku.

Ako liečiť spánkovú paralýzu?

Príznaky spánkovej paralýzy zvyčajne ustúpia v priebehu niekoľkých minút a nespôsobujú žiadne trvalé fyzické následky ani traumu. Zážitok však môže byť dosť znepokojujúci a desivý.

Spánková paralýza, ktorá sa vyskytuje izolovane, si zvyčajne nevyžaduje liečbu. Tí, ktorí majú aj príznaky narkolepsie, by sa však mali poradiť s lekárom. Je to dôležité najmä vtedy, ak príznaky zasahujú do pracovného a domáceho života.

Lekár vám môže predpísať určité lieky, ktoré vám pomôžu zvládnuť spánkovú paralýzu, ak je základnou príčinou narkolepsia.

Najčastejšie predpisovanými liekmi sú stimulanciá a selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu (SSRI), napríklad fluoxetín (Prozac). Stimulanciá vám pomáhajú zostať bdelý.

SSRI pomáhajú zvládať príznaky spojené s narkolepsiou.

Váš lekár vám môže nariadiť vyšetrenie spánku nazývané polysomnografia.

Výsledky štúdie pomôžu lekárovi stanoviť diagnózu, ak sa u vás vyskytuje spánková paralýza a iné príznaky narkolepsie. Tento typ štúdie si vyžaduje pobyt cez noc v nemocnici alebo v spánkovom centre.

Pri tejto štúdii vám poskytovateľ zdravotnej starostlivosti umiestni elektródy na bradu, pokožku hlavy a na vonkajší okraj očných viečok. Elektródy merajú elektrickú aktivitu vo vašich svaloch a mozgové vlny.

Budú tiež monitorovať vaše dýchanie a srdcovú frekvenciu. V niektorých prípadoch bude kamera zaznamenávať vaše pohyby počas spánku.

Vaidya sa domnieva, že kľúčom k zmierneniu spánkovej paralýzy je zlepšenie spánkovej hygieny dodržiavaním správneho režimu pred spaním, ktorý zahŕňa:

Tieto postupy pred spaním vám pomôžu zabezpečiť lepší nočný odpočinok.

Ako môžem zabrániť spánkovej paralýze?

Príznaky alebo frekvenciu epizód môžete minimalizovať niekoľkými jednoduchými zmenami životného štýlu, ako napríklad:

  • Znížte stres vo svojom živote.
  • Pravidelne cvičte, ale nie blízko času spánku.
  • Doprajte si dostatočný odpočinok.
  • Dodržiavajte pravidelný spánkový režim.
  • Sledujte lieky, ktoré užívate na všetky ochorenia.
  • Poznajte vedľajšie účinky a interakcie rôznych liekov, aby ste sa mohli vyhnúť potenciálnym vedľajším účinkom vrátane spánkovej paralýzy.
  • Spite na boku a vyhýbajte sa spánku na chrbte.

Vaidya uvádza, že dodržiavanie týchto tipov môže tiež pomôcť predísť spánkovej paralýze:

  • terapia
  • poradenstvo v súvislosti s traumou
  • joga a dychové cvičenia, aby ste získali späť pocit kontroly nad svojím telom

Ak máte duševné ochorenie, napríklad úzkosť alebo depresiu, užívanie antidepresív môže znížiť počet epizód spánkovej paralýzy.

Antidepresíva môžu pomôcť znížiť počet snov, ktoré máte, čo znižuje spánkovú paralýzu.

Záver

Spánková paralýza je bežný stav, a hoci nie je nebezpečná, pre niektorých ľudí môže byť desivá a znepokojujúca.

Ak vám tento stav spôsobuje utrpenie alebo ovplyvňuje kvalitu vášho spánku, možno budete chcieť navštíviť lekára.

Späť do obchodu