Ako predchádzať tráviacim problémom?

Obsah:

  • Čo sú problémy s trávením?
  • Bežné tráviace problémy
  • Niekoľko tipov ako predchádzať tráviacim problémom
  • Aké potraviny sú ľahko stráviteľné?
  • Potraviny, ktoré zvyčajne nie sú ľahko stráviteľné
  • Záver

Tráviaci systém je nevyhnutný na to, aby pomohol vášmu telu rozložiť potravu tak, aby mohlo primerane získať živiny a vitamíny a zároveň sa zbaviť odpadu. Skladá sa z nasledujúcich orgánov:

  • ústa
  • pažerák
  • pečeň
  • žalúdok
  • žlčník
  • tenké a hrubé črevo
  • pankreas
  • konečník a konečník

Keď je niečo v tráviacom systéme narušené , môžete pociťovať nepríjemné príznaky.

Niektoré problémy sú natoľko závažné, že si vyžadujú návštevu gastroenterológa, špecialistu, ktorý sa zaoberá problémami s trávením. Iné jednoducho súvisia so životnými návykmi.

traviace problemy

Čo sú problémy s trávením?

Tráviaci systém je zložitá a rozsiahla časť tela. Siaha od úst až po konečník. Tráviaci systém pomáha telu vstrebávať dôležité živiny a je zodpovedný za zbavovanie sa odpadu.

Problémy s trávením môžu znamenať viac než len nežiaduce príznaky. Drobné problémy, ktoré sa neliečia, môžu viesť k vážnejším, chronickým ochoreniam.

Keďže existuje veľa rôznych typov problémov s trávením, môžete ich mylne zavrhnúť. Je dôležité porozumieť bežným problémom s trávením - ako aj núdzovým príznakom - aby ste vedeli, kedy sa máte obrátiť na lekára.

Bežné tráviace problémy

Chronická zápcha

Chronická zápcha poukazuje na problém so zbavovaním sa odpadu. Najčastejšie sa vyskytuje vtedy, keď hrubé črevo nedokáže prepustiť alebo presunúť stolicu cez zvyšok tráviaceho traktu. Môžete pociťovať bolesť brucha a nadúvanie, ako aj menej časté vyprázdňovanie (ktoré je bolestivejšie ako zvyčajne).

Chronická zápcha je jedným z najčastejších tráviacich problémov v Spojených štátoch. dostatok vlákniny, vody a pohybu pravdepodobne pomôže obmedziť zápchu. V závažnejších prípadoch môžu úľavu priniesť aj lieky.

Neznášanlivosť potravín

Potravinová intolerancia vzniká vtedy, keď váš tráviaci systém neznáša určité potraviny. Na rozdiel od potravinových alergií, ktoré môžu spôsobiť žihľavku a dýchacie problémy, intolerancia ovplyvňuje len trávenie.

Medzi príznaky potravinovej intolerancie patria:

  • nadúvanie a/alebo kŕče
  • hnačka
  • bolesť hlavy
  • pálenie záhy
  • podráždenosť
  • plyn
  • zvracanie

Potravinová intolerancia sa zvyčajne diagnostikuje vedením a preskúmaním potravinového denníka. Zaznamenávanie toho, čo a kedy jete, vám pomôže určiť, ktoré potraviny vyvolávajú vaše príznaky.

Celiakia, autoimunitné ochorenie, je jedným z typov potravinovej intolerancie. Spôsobuje tráviace problémy, keď konzumujete lepok (bielkovinu v pšenici, jačmeni a raži). Ľudia s celiakiou musia dodržiavať bezlepkovú diétu, aby sa minimalizovali príznaky a poškodenie tenkého čreva.

GERD

Pálenie záhy je príležitostným javom mnohých dospelých. Dochádza k nemu vtedy, keď sa žalúdočné kyseliny vracajú do pažeráka, čo spôsobuje bolesť na hrudníku a značkový pocit pálenia.

Ak vás pálí záha častejšie, môžete mať gastroezofageálnu refluxnú chorobu (GERD). Takéto časté epizódy môžu narušiť váš každodenný život a poškodiť pažerák.

Medzi príznaky GERD patria:

  • nepríjemné pocity na hrudníku
  • suchý kašeľ
  • kyslá chuť v ústach
  • bolesť hrdla
  • ťažkosti s prehĺtaním

Možno budete potrebovať lieky na kontrolu pálenia záhy. Poškodený pažerák môže sťažovať prehĺtanie a narúšať zvyšok tráviaceho systému.

Zápalové ochorenie čriev

Zápalové ochorenie čriev (IBD ) je typ chronického opuchu. Postihuje jednu z viacerých častí tráviaceho traktu.

Existujú dva typy IBD:

  • Crohnova choroba: postihuje celý gastrointestinálny (GI) trakt, ale najčastejšie postihuje tenké črevo a hrubé črevo.
  • ulcerózna kolitída: postihuje len hrubé črevo

IBD môže spôsobovať všeobecnejšie tráviace ťažkosti, ako sú bolesti brucha a hnačka. Medzi ďalšie príznaky môžu patriť:

  • únava
  • neúplné vyprázdňovanie
  • strata chuti do jedla a následný úbytok hmotnosti
  • nočné potenie
  • krvácanie z konečníka

Je dôležité čo najskôr diagnostikovať a liečiť IBD. Nielenže sa vám bude lepšie dýchať, ale včasná liečba tiež znižuje poškodenie tráviaceho traktu.

Niekoľko tipov ako predchádzať tráviacim problémom

Jedzte častejšie

Mnohí zástancovia chudnutia odporúčajú jesť menšie a častejšie jedlá, ktoré pomáhajú zrýchliť metabolizmus a zabraňujú prejedaniu. Toto pravidlo môže tiež pomôcť predchádzať problémom s trávením.

Keď zjete veľké jedlo, váš tráviaci systém je preťažený a nemusí byť schopný spracovať potravu tak dobre, ako by mal. To môže spôsobiť pálenie záhy z kyselín vracajúcich sa zo žalúdka do pažeráka. Takéto preťaženie žalúdka môže dokonca vyvolať plynatosť, nevoľnosť alebo vracanie.

Snaha o konzumáciu piatich až šiestich minijadiel denne môže pomôcť podporiť celkové dobré zdravie tráviaceho traktu. Dbajte na to, aby ste pri každom jedle konzumovali zmes sacharidov, bielkovín a zdravých tukov. Príkladom je arašidové maslo na celozrnných sušienkach, sendvič s tuniakom alebo jogurt s ovocím.

Mali by ste sa tiež vyhýbať tomu, aby ste si po jedle ľahli. Zvyšuje to riziko pálenia záhy a nevoľnosti.

Jedzte viac vlákniny

Možno ste už veľa počuli o vláknine na chudnutie a zdravie srdca. Pokiaľ ide o zdravie tráviaceho traktu, vláknina je tiež kľúčovou zložkou.

Vláknina je objemná časť rastlinných potravín, ktorá sa nedá stráviť. Rozpustná vláknina vytvára v tráviacom trakte gél, ktorý vás zasýti, zatiaľ čo nerozpustná vláknina dodáva stolici objem.

Odporúča sa celkový denný príjem vlákniny 38 gramov pre mužov do 50 rokov a 25 gramov pre ženy v rovnakej vekovej skupine. Dospelí nad 50 rokov potrebujú o niečo menej vlákniny, 30 gramov denne pre mužov a 21 gramov pre ženy.

Dostatok vlákniny pomáha predchádzať problémom s trávením tým, že reguluje systém. Ak si nie ste istí, či prijímate dostatok vlákniny, stačí sa pozrieť do svojej kuchyne. Vláknina je prirodzene dostupná v:

  • ovocí
  • zelenine
  • fazuľa
  • strukoviny
  • celozrnných obilnín

Pite veľa vody

Voda pomáha zdraviu tráviaceho traktu tým, že pomáha čistiť celý systém. Je obzvlášť užitočná pri prevencii zápchy, pretože voda pomáha zmäkčovať stolicu. Okrem toho môže voda pomôcť vášmu tráviacemu systému účinnejšie absorbovať živiny tým, že pomáha telu rozkladať potravu.

Snažte sa vypiť osem pohárov vody denne a vynechajte sladké nápoje. Pridané cukry môžu zhoršiť tráviace problémy.

Aké potraviny sú ľahko stráviteľné?

Konzervované alebo varené ovocie bez šupky alebo semienok

Celé ovocie obsahuje veľké množstvo vlákniny, ale varenie pomáha vlákninu výrazne rozložiť, čo uľahčuje jej trávenie. Ošúpanie šupky a odstránenie prípadných semienok pomáha znížiť množstvo vlákniny.

Medzi ovocie s nízkym obsahom vlákniny patrí napr:

  • veľmi zrelý banán
  • melón
  • medovkový melón
  • melón
  • avokádo
  • jablkové pyré

Ovocné šťavy, ktoré neobsahujú dužinu, majú tiež nízky obsah vlákniny.

Konzervovaná alebo varená zelenina bez šupky alebo semienok

Podobne ako ovocie, aj celá zelenina obsahuje veľa vlákniny. Po uvarení sa vláknina čiastočne rozloží a je ľahšie stráviteľná.

Zeleninu si môžete uvariť doma alebo nájsť konzervované druhy v miestnom obchode s potravinami.

Medzi zeleninu s nízkym obsahom vlákniny patrí aj olúpaná a dobre uvarená:

  • zemiaky
  • žltá tekvica
  • špenát
  • tekvica
  • červená repa
  • zelená fazuľka
  • mrkva

Chudé mäso a iné zdroje bielkovín

Ľudia majú tendenciuDôveryhodný zdroj dobre tráviť hlavné chody z chudých bielkovín. Medzi ne môžu patriť:

  • kuracie mäso
  • morčacie mäso
  • ryby
  • jemné kusy hovädzieho alebo bravčového mäsa a mleté mäso
  • vajcia
  • krémové orechové maslo
  • tofu

To, ako mäso pripravíte, môže ovplyvniť aj jeho ľahkú stráviteľnosť. Namiesto vyprážania ho skúste grilovať, piecť alebo pošírovať.

Vysoký obsah tuku môže byť niekedy nepríjemný na trávenie, pretože tuk sa v črevách pohybuje pomalšie, preto môžete zvážiť odstránenie kože z hydiny a odkvapkanie tuku z vareného mletého mäsa.

Rafinované obilniny

Rafinované múky (zrná ) boli upravené tak, aby sa z nich odstránili otruby a klíčky, čím sa stali ľahšie stráviteľnými. Medzi bežné príklady patria:

  • biely chlieb
  • obyčajné bagety
  • cestoviny
  • praclíky
  • biele krekry

V obchode s potravinami nájdete aj suché alebo varené obilniny s nízkym obsahom vlákniny.

Mliečne výrobky

Ak trpíte intoleranciou laktózy, mliečne výrobky môžu narušiť vaše trávenie alebo spôsobiť hnačku. Hľadajte výrobky, ktoré neobsahujú laktózu alebo majú nízky obsah laktózy.

V opačnom prípade majú nízkotučné mliečne výrobky nízky obsah vlákniny a pre mnohých ľudí môžu byť ľahko stráviteľné. Medzi mliečne výrobky, ktoré môžete vyskúšať, patria napr:

  • nízkotučné obyčajné mlieko
  • nízkotučný syr
  • nízkotučný jogurt
  • nízkotučný tvaroh

Fermentované potraviny

Hoci fermentované potraviny nemajú nízky obsah vlákniny, majú potenciál napomáhať tráveniu. Fermentované potraviny môžu obsahovať:

  • kyslá kapusta
  • kimchi
  • nakladané uhorky
  • iná nakladaná zelenina

Tieto potraviny zvyčajne obsahujú „priateľskébaktérie“, ako sú probiotiká, ktoré podporujú zdravie čriev. Probiotiká môžu tiež produkovať tráviace enzýmy, ktoré predtrávia potravu a pomáhajú lepšie vstrebávať živiny.

Potraviny, ktoré zvyčajne nie sú ľahko stráviteľné

Niektoré potraviny obsahujú veľa vlákniny a môžu byť ťažšie stráviteľné.

Čerstvé alebo sušené ovocie

Väčšina čerstvého ovocia obsahuje veľké množstvo vlákniny, najmä ak má šupku alebo semená. Možno sa budete chcieť vyhnúť najmä nasledujúcim druhom:

  • bobuľovité ovocie
  • kokosové orechy
  • konzervovanému ovocnému kokteilu
  • ananás

Možno sa budete musieť vyhýbať všetkým ovocným šťavám, ktoré obsahujú dužinu. Citrusové plody môžu byť obzvlášť problematické pre ľudí s gastroezofageálnou refluxnou chorobou (GERD).

Surová zelenina

Možno sa budete musieť vyhýbať surovej zelenine, pretože obsahuje oveľa viac neporušenej vlákniny ako varené alebo konzervované varianty.

Medzi surovú zeleninu s vysokým obsahom vlákniny, ktorej sa možno budete musieť vyhýbať, patrí:

  • fazuľa
  • brokolica
  • ružičkový kel
  • kapusta
  • karfiol
  • kukurica
  • huby
  • cibuľa
  • hrášok
  • paprika
  • paradajky

Tvrdé mäso a iné zdroje bielkovín

Akékoľvek tvrdé alebo vláknité mäso môže byť ťažko stráviteľné. Patria sem:

  • mäso s črievkami, ako sú párky v rožku, klobásy a salámy
  • obedové mäso
  • mäkkýše

Iné zdroje bielkovín vám môžu spôsobiť problémy pri prechode tráviacim systémom. Medzi ne môžu patriť:

  • fazuľa a strukoviny
  • arašidové maslo
  • celé orechy
  • celé semená

Celé zrná

Celozrnný chlieb, pečivo a iné výrobky z celozrnnej múky môžu byť ťažšie stráviteľné. Možno sa budete musieť vyhýbať obilným výrobkom, ako sú krekery a cereálie, ktoré obsahujú určité zložky, ako napr:

  • hrozienka alebo iné sušené ovocie
  • orechy
  • semienka
  • otruby

iné potraviny

Ľudia, ktorí neznášajú laktózu, sa môžu vyhnúť väčšine mliečnych výrobkov.

Vo všeobecnosti medzi ďalšie potraviny a nápoje, ktoré môžu byť ťažko stráviteľné, patria:

  • potraviny s vysokým obsahom tuku, ako je maslo, oleje a plnotučné mliečne výrobky
  • alkohol
  • sýtené nápoje, ako sú limonády
  • nápoje s obsahom kofeínu, ako je káva
  • čerstvé alebo celé korenie
  • džemy a želé, ktoré obsahujú semienka
  • pikantné alebo vyprážané potraviny

Záver

Problémy s trávením sú často nepríjemné a mnoho ľudí sa pochopiteľne snaží svoje problémy skrývať. Je však dôležité vedieť, že určite nie ste sami.

Zmena stravovacích a pohybových návykov je často prvým odporúčaným krokom k lepšiemu zdraviu tráviaceho traktu. Ak sa u vás aj naďalej vyskytujú problémy s trávením, je čas navštíviť lekára.

 

Späť do obchodu