Schizofrénia

Obsah:

  • Čo je schizofrénia?
  • Príznaky a príčiny schizofrénie
  • Aké sú rizikové faktory schizofrénie?
  • Diagnostika a testy schizofrénie
  • Manažment a liečba schizofrénie
  • Prevencia schizofrénie
  • Vyhliadky / prognóza schizofrénie
  • Ako sa mám o seba postarať?
  • Ďalšie časté otázky
  • Záver

schizofrenia
Schizofrénia zahŕňa odtrhnutie od reality vrátane halucinácií a bludov. Ovplyvňuje aj vašu schopnosť rozpoznať svoje príznaky. Ide o závažný stav, ktorý je však liečiteľný.

Čo je schizofrénia?

Schizofrénia je psychiatrické ochorenie, ktoré má závažné účinky na vašu fyzickú a duševnú pohodu.

Narušuje fungovanie vášho mozgu a zasahuje do vašich myšlienok, pamäte, zmyslov a správania. V dôsledku toho môžete mať problémy v mnohých oblastiach každodenného života.

Neliečená schizofrénia často narúša vaše vzťahy (profesionálne, sociálne, romantické a iné). Môže tiež spôsobiť, že budete mať problémy s organizáciou svojich myšlienok a môžete sa správať spôsobom, ktorý vás vystavuje riziku úrazov alebo iných ochorení.

Aké sú typy schizofrénie?

Psychiatri kedysi označovali rôzne typy schizofrénie, napríklad paranoidnú schizofréniu a katatonickú schizofréniu. Tieto typy však neboli veľmi užitočné pri diagnostike alebo liečbe schizofrénie. Namiesto toho odborníci v súčasnosti považujú schizofréniu za spektrum stavov, vrátane:

  • Schizotypová porucha osobnosti (ktorá tiež patrí do kategórie porúch osobnosti).
  • Porucha s bludmi.
  • Krátkodobá psychotická porucha.
  • Schizofrenická porucha.
  • Schizoafektívna porucha.

Iné poruchy spektra schizofrénie (špecifikované alebo nešpecifikované). Táto diagnóza umožňuje poskytovateľom zdravotnej starostlivosti diagnostikovať neobvyklé varianty schizofrénie.

Koho sa týka?

Schizofrénia sa začína medzi 15. a 25. rokom života u mužov , a medzi 25. a 35. rokom života u žien . Má tiež tendenciu postihovať mužov a ženy v rovnakom počte. Približne 20 % nových prípadov schizofrénie sa vyskytuje u ľudí starších ako 45 rokov. Tieto prípady sa vyskytujú skôr u mužov a ľudí AMAB.

Schizofrénia u detí je zriedkavá, ale možná. Ak schizofrénia začne v detstve, zvyčajne je závažnejšia a ťažšie liečiteľná.

Ako častá je schizofrénia?

Schizofrénia je pomerne časté ochorenie. Celosvetovo postihuje 221 z každých 100 000 ľudí.

Príznaky a príčiny schizofrénie

Schizofrénia zahŕňa celý rad možných príznakov, ako sú bludy halucinácie dezorganizované rozprávanie nezvyčajné pohyby.

Schizofrénia môže zahŕňať širokú škálu možných príznakov.

Ktorých je päť príznakov schizofrénie?

Mnohí ľudia so schizofréniou nedokážu rozpoznať, že majú príznaky schizofrénie. Ale okolie by mohlo. Toto je päť hlavných príznakov schizofrénie

  • Bludy: Sú to falošné presvedčenia, ktoré zastávate, aj keď existuje množstvo dôkazov o tom, že tieto presvedčenia sú nesprávne. Môžete si napríklad myslieť, že niekto kontroluje, čo si myslíte, hovoríte alebo robíte.
  • Halucinácie: Stále si myslíte, že vidíte, počujete, cítite, dotýkate sa alebo chutnáte veci, ktoré neexistujú, napríklad počujete hlasy.
  • Neorganizované alebo nesúvislé rozprávanie: Môžete mať problémy s usporiadaním svojich myšlienok počas rozprávania. Môže to vyzerať ako problém udržať sa pri téme alebo vaše myšlienky môžu byť také zmätené, že vám ľudia nerozumejú.
  • Neorganizované alebo nezvyčajné pohyby: Môžete sa pohybovať inak, ako ľudia okolo vás očakávajú. Môžete sa napríklad často otáčať bez jasného dôvodu alebo sa nemusíte hýbať vôbec.
  • Negatívne príznaky: Tieto príznaky sa týkajú zníženia alebo straty vašej schopnosti robiť veci tak, ako sa očakáva. Môžete napríklad prestať robiť výrazy tváre alebo hovoriť plochým hlasom bez emócií. Medzi negatívne príznaky patrí aj nedostatok motivácie, najmä keď sa vám nechce do spoločnosti alebo robiť veci, ktoré vás zvyčajne bavia.

Kvôli týmto príznakom môžete:

  • Cítiť sa podozrievavo, paranoidne alebo vystrašene.
  • Nedbať o svoju hygienu a vzhľad.
  • Prežívať depresiu, úzkosť a samovražedné myšlienky.
  • Užívať alkohol, nikotín, lieky na predpis alebo rekreačné drogy v snahe zmierniť svoje príznaky.

Čo spôsobuje schizofréniu?

Neexistuje jedna jediná príčina schizofrénie. Odborníci predpokladajú, že schizofrénia vzniká z rôznych príčin. Medzi tri hlavné príčiny patria:

  • Nerovnováha chemických signálov, ktoré váš mozog používa na komunikáciu medzi bunkami.
  • Problémy vo vývoji mozgu pred narodením.
  • Strata spojení medzi rôznymi oblasťami mozgu.

Aké sú rizikové faktory schizofrénie?

Hoci neexistujú žiadne potvrdené príčiny schizofrénie, existujú rizikové faktory vzniku tohto ochorenia:

  • Prostredie: Mnohé faktory vo svete okolo vás môžu zvýšiť riziko vzniku schizofrénie. Narodenie v zimnom období mierne zvyšuje vaše riziko. Riziko môžu zvýšiť aj niektoré ochorenia, ktoré ovplyvňujú váš mozog, vrátane infekcií a autoimunitných ochorení (keď váš imunitný systém napadne časť vášho tela). Svoju úlohu pri jej vzniku môže zohrávať aj dlhodobý extrémny stres.
  • Vývoj a okolnosti narodenia: Pri schizofrénii zohráva úlohu aj to, ako ste sa vyvíjali pred narodením. Riziko výskytu schizofrénie sa zvyšuje, ak vaša rodička pri pôrode mala počas tehotenstva s vami tehotenskú cukrovku, preeklampsiu, podvýživu alebo nedostatok vitamínu D. Riziko sa zvyšuje aj vtedy, ak ste mali pri pôrode podváhu alebo ak sa počas vášho pôrodu vyskytli komplikácie (napríklad ak ste sa narodili núdzovým cisárskym rezom).
  • Rekreačné užívanie drog: Schizofrénia súvisí s užívaním niektorých rekreačných drog, najmä vo väčšom množstve a na začiatku života. Súvislosť medzi intenzívnym užívaním marihuany (kanabisu) v tínedžerskom veku je jednou z najlepšie preskúmaných týchto súvislostí. Odborníci si však nie sú istí, či je užívanie marihuany priamou príčinou schizofrénie, alebo je len prispievajúcim faktorom.

Je schizofrénia genetická?

Odborníci nenašli jednu konkrétnu príčinu schizofrénie, takže nemôžu s istotou povedať, či schizofréniu spôsobuje genetika. Ak však máte v rodine schizofréniu - najmä rodiča alebo súrodenca s týmto ochorením - máte oveľa vyššie riziko vzniku tohto ochorenia.

Diagnostika a testy schizofrénie

Ako sa schizofrénia diagnostikuje?

Váš (alebo vášho blízkeho) poskytovateľ zdravotnej starostlivosti môže diagnostikovať schizofréniu alebo jej príbuzné poruchy na základe kombinácie otázok, ktoré vám položí, príznakov, ktoré opíšete, alebo pozorovaním vášho konania. Bude vám tiež klásť otázky, aby vylúčil iné možné príčiny vašich príznakov. Potom porovnajú to, čo zistia, s kritériami potrebnými na stanovenie diagnózy schizofrénie.

 

Vaše príznaky ovplyvňujú vašu schopnosť pracovať alebo vaše vzťahy (priateľské, romantické, profesionálne alebo iné).

Aké testy sa vykonajú na diagnostikovanie tohto ochorenia?

Na schizofréniu neexistujú žiadne diagnostické testy. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti však môžu pred diagnostikovaním schizofrénie vykonať testy na vylúčenie iných ochorení. Medzi najpravdepodobnejšie typy testov patria:

  • Zobrazovacie testy. Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti často použijú počítačovú tomografiu (CT), magnetickú rezonanciu (MRI) a iné zobrazovacie testy, aby vylúčili problémy, ako je mozgová príhoda, poranenia mozgu, nádory a iné zmeny štruktúry vášho mozgu.
  • Testy krvi, moču a mozgovomiechového moku (spinálny výter). Tieto testy hľadajú chemické zmeny v telesných tekutinách, ktoré by mohli vysvetliť zmeny vo vašom správaní. Môžu vylúčiť otravu ťažkými kovmi alebo iné príčiny otravy, infekcie a iné.
  • Testovanie mozgovej aktivity. Elektroencefalogram (EEG) zisťuje a zaznamenáva elektrickú aktivitu vo vašom mozgu. Toto vyšetrenie môže pomôcť vylúčiť ochorenia, ako je napríklad epilepsia.

Manažment a liečba schizofrénie

Dá sa schizofrénia vyliečiť?

Schizofrénia sa nedá vyliečiť, ale často sa dá liečiť. V malom percente prípadov sa ľudia môžu zo schizofrénie úplne vyliečiť. Nejde však o vyliečenie, pretože sa nedá zistiť, u koho sa ochorenie vráti a u koho nie. Z tohto dôvodu odborníci považujú tých, ktorí sa z tohto ochorenia zotavili, za „v remisii“.

Ako sa schizofrénia lieči?

Liečba schizofrénie zvyčajne zahŕňa kombináciu liekov, terapie a techník sebaovládania. Medzi ne patrí napr:

  • Antipsychotiká. Tieto lieky blokujú spôsob, akým váš mozog používa určité chemické látky na komunikáciu medzi bunkami.
    Iné lieky. Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám môže predpísať aj iné lieky na príznaky, ktoré sa vyskytujú popri príznakoch schizofrénie alebo kvôli nim. Môže tiež predpísať lieky, ktoré pomáhajú znížiť vedľajšie účinky antipsychotických liekov, ako je napríklad tras.
  • Psychoterapia. Metódy rozhovorovej terapie, ako je kognitívno-behaviorálna terapia (KBT), vám môžu pomôcť vyrovnať sa s vaším stavom a zvládnuť ho. Dlhodobá terapia môže pomôcť aj pri riešení sekundárnych problémov popri schizofrénii, ako sú úzkosť, depresia alebo problémy s užívaním návykových látok.
  • Elektrokonvulzívna terapia (ECT). Ak iné spôsoby liečby nezaberajú, váš poskytovateľ vám môže odporučiť ECT. Táto liečba zahŕňa použitie elektrického prúdu aplikovaného do pokožky hlavy, ktorý potom stimuluje určité časti mozgu. Stimulácia spôsobí krátky záchvat, ktorý môže pomôcť zlepšiť funkciu mozgu, ak máte závažnú depresiu, rozrušenie a iné problémy. Ak podstúpite ECT, dostanete anestéziu. Počas tohto zákroku budete spať a nebudete cítiť žiadnu bolesť.

Ako skoro po liečbe sa budem cítiť lepšie?

Váš poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám najlepšie povie, ako dlho bude trvať, kým lieky a terapia začnú účinkovať, pretože rôzne lieky potrebujú rôzny čas, kým sa prejavia ich účinky. Váš poskytovateľ vám tiež môže povedať o ďalších možnostiach liečby, ktoré by mohli pomôcť, ak prvá liečba nezaberie dobre.

Prevencia schizofrénie

Ako môžem znížiť riziko alebo predísť tomuto ochoreniu?

Keďže odborníci stále nevedia, prečo schizofrénia vzniká, nie je možné jej predchádzať alebo znížiť riziko jej vzniku.

Vyhliadky / prognóza schizofrénie

Čo môžem očakávať, ak mám toto ochorenie?

Schizofrénia je stav, ktorý sa u jednotlivých ľudí veľmi líši. Môžete mať problémy s prácou, vzťahmi a starostlivosťou o seba. Vďaka liečbe však môžete byť schopní pracovať, starať sa o seba a mať plnohodnotné vzťahy.

Toto ochorenie tiež často postihuje ľudí v cykloch. To znamená, že môžete prechádzať obdobiami, keď stav prepukne a vaše príznaky sa výrazne zhoršia. Potom môžete mať obdobie, keď sa vaše príznaky zlepšia, ale úplne nezmiznú.

Napriek tomu, aký je tento stav vážny, liečba umožňuje žiť s týmto stavom a minimalizovať jeho vplyv na váš život.

Aké sú vyhliadky tohto stavu?

Schizofrénia ako taká nie je smrteľný stav. Jej účinky však môžu viesť k nebezpečnému alebo škodlivému správaniu. Približne tretina ľudí so schizofréniou má príznaky, ktoré sa časom zhoršujú. Môže sa to stať, pretože vaše príznaky nereagujú na liečbu alebo máte problémy s dostatočne dôsledným dodržiavaním liečebných plánov, aby ste stav zvládli. Približne 10 % ľudí so schizofréniou zomiera samovraždou.

Ostatní ľudia reagujú na liečbu. Stále však majú obdobia, keď sa príznaky vracajú a zhoršujú. Môžu mať aj pretrvávajúce problémy, ako sú problémy so sústredením alebo myslením, kvôli predchádzajúcim epizódam tohto ochorenia.

Ako sa mám o seba postarať?

Ak máte schizofréniu, mali by ste robiť nasledujúce kroky, ktoré vám pomôžu starať sa o seba a zvládať svoj stav:

  • Užívajte lieky podľa predpisu. Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť, je užívať svoje lieky. Ak máte schizofréniu, nemali by ste prestať užívať lieky bez toho, aby ste sa poradili so svojím poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Prediskutujte so svojím poskytovateľom akékoľvek obavy alebo vedľajšie účinky, aby ste našli taký liek, ktorý vám bude dobre účinkovať a zároveň bude mať minimálne alebo žiadne vedľajšie účinky.
  • Navštevujte svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti podľa odporúčaní. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti vám stanoví plán návštev. Tieto návštevy sú obzvlášť dôležité na pomoc pri zvládaní vášho ochorenia.
  • Neignorujte príznaky ani sa im nevyhýbajte. Je pravdepodobnejšie, že budete reagovať na liečbu a budete mať dobrý výsledok pri včasnej diagnostike a lekárskej starostlivosti.
  • Vyhnite sa užívaniu alkoholu a rekreačných drog. Užívanie alkoholu a drog môže zhoršiť príznaky schizofrénie a môže viesť k ďalším problémom. Patrí sem aj užívanie liekov na predpis iným ako predpísaným spôsobom.
  • Zvážte vyhľadanie podpory. Organizácie ako Národná aliancia pre duševné choroby môžu ponúknuť zdroje a informácie, ktoré môžu pomôcť.

 

Ďalšie časté otázky

Čo môžem urobiť, ak blízky človek vykazuje príznaky schizofrénie?

Ak si všimnete, že váš blízky prejavuje príznaky schizofrénie alebo príbuzného ochorenia, môžete sa mu pokúsiť pomôcť nasledujúcimi krokmi:

  • Spýtajte sa, ako môžete pomôcť. Počúvanie a ponúkanie svojej pomoci udržiava otvorenú komunikačnú líniu a pomáha im cítiť sa prepojený s ostatnými.
  • Povzbuďte ich, aby navštívili niekoho, kto im môže pomôcť. Liečba schizofrénie, najmä lieky, môže zlepšiť príznaky človeka a pomôcť mu rozpoznať, čo je skutočné a čo nie.
  • Nesúďte a nehádajte sa. Vyhnite sa tomu, aby ste ich súdili alebo sa s nimi hádali o tom, čo je skutočné a čo nie, aj keď máte dôkazy. Ľudia, ktorí prežívajú halucinácie alebo bludy, zvyčajne nereagujú na dôkazy, pretože nevedia rozlíšiť, čo je skutočné a čo nie.
  • Zachovajte pokoj. Ak sú rozrušení alebo nahnevaní, nezvyšujte hlas a snažte sa, aby bolo okolie čo najpokojnejšie a najtichšie.
  • Mali by ste sa tiež uistiť, že sa necítia uväznení alebo inak ohrození.
  • V naliehavých prípadoch vyhľadajte pomoc. U ľudí so schizofréniou je oveľa vyššia pravdepodobnosť, že zomrú samovraždou.
  • Ak hovoria o myšlienkach na ublíženie sebe alebo iným, zavolajte pomoc.

Záver

Schizofrénia môže byť pre vás a vašich blízkych desivé ochorenie. Napriek stereotypom nejde o stav, pri ktorom je nemožná akákoľvek myšlienka na uzdravenie alebo šťastný, plnohodnotný život. Ak si myslíte, že máte príznaky schizofrénie, je dôležité, aby ste sa čo najskôr poradili s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Ich úlohou je pomôcť vám a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti - najmä tí, ktorí sa špecializujú na stavy duševného zdravia, ako je schizofrénia - sú vyškolení na to, aby vám pomohli necítiť sa odsudzovaný, zahanbený alebo v rozpakoch.

Ak si všimnete, že váš blízky bojuje s príznakmi psychózy alebo schizofrénie, jemne a podporne ho povzbuďte, aby vyhľadal starostlivosť. Včasná diagnostika a liečba môžu mať veľký význam pri pomoci ľuďom zotaviť sa a zvládnuť tento stav.

Späť do obchodu