Nočné potenie

Obsah:

  • Čo spôsobuje nočné potenie?
  • Ako sa lieči nočné potenie?
  • Dá sa nočnému poteniu predísť?
  • Záver

nocne potenie

Pojem "nočné potenie" označuje skúsenosť s nadmerným potením počas spánku v noci. V závažných prípadoch sa človek môže dokonca zobudiť a nájsť svoje pyžamo alebo posteľnú bielizeň zaliatu potom.

Nanešťastie, nočné potenie je bežný problém so spánkom, ktorý vás budí uprostred noci a spôsobuje vám nepríjemné pocity. Skúmame, čo spôsobuje nočné potenie, a poskytujeme tipy, ako sa v noci menej potiť.

Nočné potenie sa môže vyskytnúť pri niektorých infekciách a iných zdravotných stavoch vrátane menopauzy a hypertyreózy. Liečba môže závisieť od príčiny.

Nočné potenie je iný výraz pre nadmerné potenie alebo potenie v noci. Pre mnohých ľudí sú nepríjemnou súčasťou života a môžu byť spojené s depresiou a ťažkosťami so spánkom.

Hoci nočné potenie je bežným príznakom menopauzy, môže byť spôsobené aj niektorými zdravotnými stavmi a niektorými liekmi.

Vo väčšine prípadov nie je nočné potenie závažným príznakom. Napriek tomu je dôležité vedieť, kedy sa máte dať vyšetriť, ak máte nočné potenie.

Čo spôsobuje nočné potenie?

Existuje niekoľko príčin nadmerného nočného potenia:

Hormonálne výkyvy

U žien majú na nočné potenie veľký vplyv hormóny. Môže ho spôsobiť napríklad hormonálna antikoncepcia, dospievanie, tehotenstvo alebo menopauza. Niektoré ženy sa dokonca viac potia tesne pred menštruáciou alebo počas nej.

Užívané lieky

Viaceré druhy liekov majú vplyv na hormóny, ktoré, ako už vieme, môžu výrazne ovplyvniť množstvo potu produkovaného počas noci. Takýto scenár zvyčajne nastáva, keď začínate s liekmi. Telo si na ne musí zvyknúť a potenie by malo po čase ustúpiť. Ak sa tak nestane, je dobré zvážiť ich zmenu.

Potenie môžu spôsobovať antidepresíva, antibiotiká alebo antikoncepcia.

Nesprávny životný štýl

Patríte k ľuďom, ktorí pravidelne radi jedia ťažké jedlá tesne pred spaním? Alebo váš jedálniček pozostáva z nezdravých potravín? S najväčšou pravdepodobnosťou ste našli príčinu svojho nadmerného potenia. Pikantné a horúce jedlá, veľké množstvo alkoholu a niektoré druhy bylín majú rovnaký účinok.

V súvislosti s nesprávnou životosprávou je dobré spomenúť aj stres. Ten spôsobuje, že telo je v neustálom napätí. Nervový systém spúšťa svoje obranné mechanizmy vo viacerých formách, vrátane potu.

Prostredie, v ktorom spíte

Počas leta sa väčšina ľudí potí kvôli vysokým teplotám. Málokto však myslí na to, že rovnaký scenár sa deje aj vo veľmi vyhriatej miestnosti v zime. Bez ohľadu na to, ako veľmi máte radi teplo, vo vašej spálni by malo byť približne 16 až 19 °C. Telo sa zahreje pomocou prikrývky, dokáže sa zregenerovať a uvoľniť. Hlava zároveň zostáva chladná a odvádza prebytočné teplo.

Nevhodná posteľná bielizeň

Vedeli ste, že nočné potenie môže byť spôsobené aj takou maličkosťou, ako je nevhodná posteľná bielizeň? Najhorším materiálom je syntetický polyester, ktorý môže narobiť viac škody ako úžitku. Pri nákupe sa snažte zamerať na bavlnu alebo satén. V lete vymeňte klasické hrubé obliečky za tenšiu alternatívu alebo prikrývku.

Ochorenie

Poslednou možnosťou je choroba. Nie je to však jediná možnosť. Existuje niekoľko ochorení spôsobujúcich nadmerné potenie:

  • Cukrovka - často postihuje nervový systém, ktorý má priamy vplyv na produkciu potu.
  • Porucha štítnej žľazy - hypertyreóza alebo zvýšená funkcia štítnej žľazy spôsobuje, že sa človek potí oveľa viac ako zvyčajne. V takýchto situáciách sledujte potenie nielen počas noci, ale aj počas dňa.
  • Akútne infekčné ochorenie - ak bojujete s akútnym infekčným ochorením, je vysoká pravdepodobnosť, že sa budete nadmerne potiť. Po vyliečení by však malo zmiznúť.
  • Chronické ochorenie - pri tuberkulóze, rakovine, zápale kostí alebo HIV sa potenie vyskytuje spolu s únavou, malátnosťou a teplotou.
  • Obezita - je priamo spojená s nesprávnym životným štýlom. Telo oveľa ťažšie spracováva ťažké jedlá. Okrem toho všetko komplikujú nadbytočné tukové zásoby.
  • Vysoký krvný tlak - nadmerné potenie sa objavuje u pacientov, ktorí majú vysoký krvný tlak a neliečia ho.
    neurologické ochorenia - vyššie potenie sa vyskytuje u pacientov trpiacich infarktom, poruchami autonómneho nervového systému alebo epilepsiou.
  • Spánkové apnoe - a nesmieme zabudnúť na chrápanie, známe ako spánkové apnoe. Tá sa vyznačuje tzv. apnoickými pauzami. Ide o stavy, keď človek prestane dýchať na niekoľko sekúnd. Nepríjemný zvuk chrápania nie je jediným charakteristickým znakom apnoe. Medzi ďalšie patrí nadmerné potenie a únava spôsobená nedostatočným spánkom.

Ako sa lieči nočné potenie?

Na liečbu nočného potenia váš lekár podnikne kroky na identifikáciu a odstránenie jeho príčiny. Plán liečby bude závisieť od vašej konkrétnej diagnózy. Nižšie sú uvedené bežné príčiny nočného potenia s možnými spôsobmi liečby:

  • Menopauza. Pri návaloch horúčavy a nočnom potení môžu pomôcť zmeny životného štýlu, napríklad spanie v chladných miestnostiach a vyhýbanie sa alkoholu. Ak nie sú dostatočné, hormonálna liečba môže pomôcť znížiť počet návalov horúčavy, ktoré zažívate, a zmierniť iné príznaky. Lekár vám môže predpísať aj iné lieky na návaly horúčavy, napríklad paroxetín a gabapentín. Venlafaxín sa používa aj off-label na nočné potenie.
  • Základná infekcia. V závislosti od typu infekcie, ktorú máte, môžu pri jej liečbe pomôcť antibiotiká, antivirotiká alebo iné lieky.
  • Rakovina. Váš lekár vám môže odporučiť kombináciu chemoterapeutických liekov, chirurgický zákrok alebo inú liečbu. Keďže aj tieto liečby môžu spôsobovať nočné potenie, môžu sa dodatočne liečiť hormonálnou liečbou alebo inými liekmi.
  • Úzkosť. Váš lekár vám môže predpísať lieky, ako sú lieky proti úzkosti alebo antidepresíva. Môže tiež odporučiť terapiu.
  • Hypertyreóza. Na liečbu hyperaktívnej štítnej žľazy sa používajú lieky, liečba rádiojódom alebo niekedy chirurgický zákrok.
  • Lieky. Lekár vám môže upraviť dávkovanie alebo odporučiť alternatívny liek.
  • Konzumácia alkoholu alebo kofeínu alebo užívanie drog. Obmedzenie alebo vyhýbanie sa týmto látkam môže pomôcť znížiť nočné potenie. V niektorých prípadoch vám lekár môže predpísať lieky alebo odporučiť terapiu, ktorá vám pomôže prestať.

Lekár vám tiež môže odporučiť, aby ste upravili svoje spánkové návyky. Odstránenie prikrývok z postele, nosenie ľahšieho pyžama alebo otvorenie okna v spálni môže pomôcť predchádzať nočnému poteniu a zmierniť ho. Pomôcť môže aj používanie klimatizácie alebo ventilátora, prípadne vyhľadanie chladnejšieho miesta na spanie.

Dá sa nočnému poteniu predísť?

Zmeny životného štýlu môžu pomôcť predísť niektorým príčinám nočného potenia. Ak chcete znížiť riziko výskytu nočného potenia:

  • obmedzte konzumáciu alkoholu a kofeínu
  • vyhýbajte sa užívaniu tabaku a drog
  • spať v chladnejšom prostredí
  • zvážte kúpu chladiaceho matraca. Všetky produkty schválené spoločnosťou Healthline pre ľudí s horúcim spánkom nájdete v
  • našom obchode so spánkom.
  • snažte sa udržiavať si primeranú hmotnosť
  • ak máte menopauzu, vyhýbajte sa konzumácii korenených jedál, pretože môžu zhoršiť príznaky

Ak máte podozrenie, že vaše nočné potenie súvisí s infekciou alebo iným ochorením, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc. Požiadajte svojho lekára o ďalšie informácie o vašom konkrétnom ochorení, možnostiach liečby a stratégiách prevencie nočného potenia.

Záver

Nočné potenie môže byť nepríjemné a narúšať váš spánok. Vo väčšine prípadov nie sú dôvodom na vážne obavy. Niekedy však môžu byť spôsobené základným ochorením, ktoré si vyžaduje liečbu.

Príčinu nočného potenia vám pomôže diagnostikovať lekár. Môže tiež odporučiť stratégie na prevenciu alebo liečbu nočného potenia. V závislosti od príčiny môže odporučiť zmenu životného štýlu, lieky alebo inú liečbu.

Späť do obchodu