Spálenie od slnka: 8 spôsobov domácej liečby

Obsah:

  • Príznaky spálenia od slnka
  • Domáce prostriedky, ktoré vám pomôžu vyliečiť a upokojiť pokožku po spálení slnkom
  • Prevencia proti spáleniu od slnka

spalenie od slnka
Ak ste sa spálili na slnku, pite tekutiny a zostaňte v tieni, aby ste znížili nepríjemné pocity. Ibuprofén môže pomôcť pri bolesti, ale ak je závažná, alebo ak ste dehydrovaní či máte horúčku, navštívte lekára.

Leto je tu, a to znamená, že je čas vyraziť von a opaľovať sa. Ale spolu so všetkými tými hodinami strávenými vonku počas letnej sezóny zvyčajne prichádza jedna nevyhnutná vec: úpal.

Našťastie pre nás všetkých existuje množstvo domácich potrieb, ktoré môžete použiť na schladenie pálenia, svrbenia a olupovania, ktoré prichádza s poškodením od slnka.

Čítajte ďalej a dozviete sa o domácich prostriedkoch, ktoré vám pomôžu vyliečiť a upokojiť pokožku.

Príznaky spálenia od slnka

Príznaky spálenia môžu zahŕňať:

  • Zapálenú pokožku, ktorá vyzerá ružovo alebo červeno na bielej pokožke a môže byť ťažšie viditeľná na hnedej alebo čiernej pokožke.
  • pokožka, ktorá je na dotyk teplá alebo horúca
  • Bolesť, citlivosť a svrbenie
  • opuch
  • malé pľuzgiere naplnené tekutinou, ktoré môžu prasknúť
  • bolesť hlavy, horúčka, nevoľnosť a únava, ak je spálenie silné
  • Oči, ktoré sú bolestivé alebo zrnité
  • Spáliť sa môže akákoľvek odhalená časť tela vrátane ušných lalôčikov, pokožky hlavy a pier. Dokonca aj zakryté miesta sa môžu spáliť, ak má napríklad oblečenie voľný úplet, ktorý prepúšťa ultrafialové (UV) žiarenie. Popáliť sa môžu aj oči, ktoré sú mimoriadne citlivé na slnečné UV žiarenie.

Príznaky spálenia sa často objavia do niekoľkých hodín po vystavení sa slnečnému žiareniu.

V priebehu niekoľkých dní sa telo môže začať samo liečiť odlupovaním vrchnej vrstvy poškodenej kože. Silné spálenie od slnka môže trvať niekoľko dní, kým sa zahojí. Akékoľvek pretrvávajúce zmeny farby kože zvyčajne časom zmiznú.

Domáce prostriedky, ktoré vám pomôžu vyliečiť a upokojiť pokožku po spálení slnkom

Chladivá voda

Spálenie od slnka je v podstate zápal kože. Jedným z najjednoduchších spôsobov liečby zápalu je ochladenie postihnutého miesta. Účinným spôsobom, ako okamžite pomôcť pri spálení od slnka, aj keď ste ešte vonku, je skočiť do vody, či už je to oceán, jazero alebo potok.

Ponáranie sa do vody a vychádzanie z nej počas celého dňa môže pomôcť zabrániť zhoršovaniu spálenín od slnka. Dávajte si pozor na bazény, pretože chlórovaná voda môže pokožku viac podráždiť. Mali by ste sa vyhnúť aj priamemu prikladaniu ľadu. Hoci to môže vyzerať lákavo, keď vás páli pokožka, v skutočnosti by to mohlo spôsobiť ešte väčšie poškodenie vašej mimoriadne citlivej pokožky spálenej od slnka.

Môžete tiež skúsiť skočiť do kúpeľa, ktorý vám pomôže ochladiť a upokojiť pokožku.

Jedlá sóda a ovsené vločky

Vhodenie niekoľkých vrchovatých polievkových lyžíc sódy bikarbóny do vane plnej studenej vody a jej namáčanie približne 15 až 20 minút pomáha minimalizovať poškodenie spôsobené slnkom. Pridanie šálky ovsa do kúpeľa tiež upokojuje podráždenie a pomáha pokožke udržať si prirodzenú vlhkosť.

Pokožku si nedrhnite ani vo vani, ani po vystúpení z nej. Osušte sa uterákom - neotierajte sa.

Aloe vera

Ak doma nemáte rastlinu aloe vera, mali by ste si ju zaobstarať. Gél z tejto sukulentnej rastliny sa už po stáročia používa na všetky druhy ochorení, od žalúdočných ťažkostí až po infekcie obličiek. Je to aj prostriedok na zmiernenie popálenín od slnka, ktorý je najčastejšie dostupný bez lekárskeho predpisu.

Odlomenie kúska rastliny a nanesenie gélu priamo na pokožku poskytuje okamžitú, upokojujúcu úľavu od pálenia pri menších popáleninách. Ak sa vám nepodarí zohnať rastlinu, vyskúšajte 100-percentný gél z aloe vera (nie krém alebo masť na báze aloe). Tieto gély nájdete vo väčšine lekární.

Harmančekový čaj

Harmančekový čaj môže byť upokojujúci pre vašu dušu, ale môže tiež upokojiť vašu pokožku spálenú od slnka. Uvarte si čaj ako zvyčajne a nechajte ho vychladnúť. Keď je hotový, namočte do neho žínku a priložte ju na postihnuté miesto.

Ak ste alergickí na peľ, túto kúru by ste nemali používať. Môže spôsobiť alergickú reakciu vašej pokožky.

Ocot

Názory na používanie octu na úľavu od slnečných popálenín sa rôznia. Niektorí tvrdia, že pridanie dvoch šálok octu do studenej vody do kúpeľa môže pomôcť odstrániť pálenie, zatiaľ čo iní hovoria, že vysoká kyslosť octu veci len zhoršuje. Ak ste túto kúru predtým nepoužili na menšie, ľahšie popáleniny od slnka, pri väčších, vážnejších popáleninách ju radšej neskúšajte.

Noste voľné oblečenie

Keďže sa vaša pokožka sama obnovuje, uistite sa, že nosíte oblečenie, ktoré sa nelepí na pokožku. Vaša pokožka je najväčším orgánom vášho tela, preto je najlepšie, ak jej poskytnete priestor na dýchanie, keď sa hojí z takej veľkej traumatickej epizódy, akou je spálenie od slnka. Prírodné vlákna, ako je bavlna alebo bambus, sú najlepším oblečením po spálení.

Pite veľa vody

Keďže vaša pokožka bojuje s poškodením spôsobeným slnečnými lúčmi, potrebuje vlhkosť, ktorú stratila počas pobytu na slnku. Ak ešte nepijete osem pohárov vody denne, nepríjemné spálenie od slnka by malo byť dostatočným dôvodom na to, aby ste s tým začali.

Nezabudnite na hydratačný krém

Po prvom ošetrení bude vaša pokožka potrebovať ešte trochu láskyplnej starostlivosti. Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste zabránili olupovaniu pokožky - alebo ho aspoň obmedzili na minimum - je pravidelné nanášanie hydratačného krému na postihnuté miesta. Používajte hydratačný krém bez vône a farbív (predávaný pre "citlivú pokožku"), aby ste podráždenie pokožky obmedzili na minimum.


Zostaňte hydratovaní, udržiavajte sa v chlade, a ak je spálenie od slnka príliš bolestivé, môžete si vziať ibuprofén. Mali by ste sa tiež uistiť, že pri ďalšom pobyte vonku zostanete zakrytí, aby ste spáleninu nevystavili ešte väčšiemu slnečnému žiareniu. Ak vám spálenie od slnka spôsobí horúčku alebo ak sa u vás prejavia príznaky dehydratácie, vyhľadajte lekára.

A nezabudnite, že najjednoduchší spôsob liečby úpalu je vyhnúť sa mu.

Prevencia proti spáleniu od slnka

Používajte tieto metódy, aby ste predišli úpalu aj počas chladných, zamračených alebo hmlistých dní. Slnečné žiarenie počas zamračených dní sa znižuje približne o 20 %. Buďte mimoriadne opatrní v blízkosti vody, snehu, betónu a piesku, pretože odrážajú slnečné lúče. Okrem toho je UV žiarenie intenzívnejšie vo veľkých výškach.

  • Vyhýbajte sa pobytu na slnku medzi 10.00 a 16.00 h. Slnečné lúče sú v týchto hodinách najsilnejšie, preto sa snažte naplánovať aktivity vonku na iný čas. Ak to nemôžete urobiť, obmedzte čas pobytu na slnku. Ak je to možné, vyhľadajte tieň.
    Vyhýbajte sa opaľovaniu a soláriám. Základné opálenie neznižuje riziko spálenia. Ak používate samoopaľovací prípravok, aby ste vyzerali opálene, pred odchodom do exteriéru použite aj opaľovací krém.
  • Opaľovací krém používajte často a výdatne. Používajte vodeodolný širokospektrálny balzam na pery a opaľovací krém s ochranným faktorom SPF aspoň 30, a to aj počas zamračených dní. Výrobky so širokým spektrom poskytujú ochranu pred ultrafialovým žiarením A (UVA) a ultrafialovým žiarením B (UVB). SPF 30 blokuje 97 % UVB žiarenia. Žiadny opaľovací krém nedokáže zablokovať 100 % slnečných lúčov UVB. Približne 30 minút pred odchodom do exteriéru si na čistú a suchú pokožku výdatne naneste opaľovací krém. Použite aspoň 2 polievkové lyžice opaľovacieho krému alebo 1 uncu, aby ste pokryli všetky povrchy vystavenej pokožky okrem očných viečok. Ak používate opaľovací krém v spreji, nastriekajte si ho do rúk a potom ho votrite do pokožky. Takto sa vyhnete vdýchnutiu prípravku. Nepoužívajte výrobok v spreji počas fajčenia alebo v blízkosti otvoreného ohňa. Ak používate výrobok, ktorý obsahuje fyzikálne blokátory (oxid titaničitý, oxid zinočnatý), naneste ho na všetky ostatné výrobky, ktoré máte na sebe - okrem prípravku proti hmyzu. Repelent proti hmyzu sa nanáša ako posledný. Fyzikálne blokátory poskytujú najúčinnejšiu ochranu citlivej pokožky. Opaľovací krém nanášajte každé dve hodiny - alebo častejšie, ak plávate alebo sa potíte. Ak ste nalíčení a chcete si naniesť opaľovací krém bez toho, aby ste si museli premazať celú tvár, jednou z možností je použiť púder s ochranným faktorom SPF na make-up.                                                                         Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) vyžaduje, aby si všetky opaľovacie krémy zachovali svoju pôvodnú silu najmenej tri roky. Pozrite si etikety opaľovacích krémov, kde nájdete pokyny na ich skladovanie a dátumy exspirácie. Ak je opaľovací krém po dobe použiteľnosti alebo je starší ako tri roky, vyhoďte ho.
  • Chráňte bábätká a malé deti. Bábätká a batoľatá chráňte pred spálením klobúkmi s okrajom a ľahkým oblečením, ktoré zakrýva ruky a nohy. Udržiavajte ich v chlade, hydratujte a chráňte pred priamym slnečným svetlom. Ak to nie je možné, Pediatrická akadémia odporúča natierať tvár a chrbát rúk opaľovacím krémom s ochranným faktorom SPF aspoň 15. Americká dermatologická akadémia a FDA neodporúčajú používať opaľovací krém pre deti mladšie ako 6 mesiacov. Ak nie je k dispozícii oblečenie chrániace pred slnkom a tieň, ďalšou najlepšou voľbou sú opaľovacie krémy s obsahom oxidu zinočnatého alebo oxidu titaničitého.
  • Zakryte sa. Keď ste vonku, ochranu okrem opaľovacieho krému môžu poskytnúť aj iné predmety, napríklad dáždniky alebo klobúky so širokou strieškou. Tmavé oblečenie s hustou väzbou poskytuje väčšiu ochranu. Zvážte používanie outdoorového vybavenia špeciálne navrhnutého na ochranu pred slnkom. Na štítku skontrolujte, či je na ňom uvedený ultrafialový ochranný faktor (UPF), ktorý udáva, ako dobre látka blokuje slnečné žiarenie. Čím vyššie je číslo UPF, tým lepšie.
  • Pri pobyte vonku noste slnečné okuliare. Vyberte si slnečné okuliare s ochranou proti UVA a UVB žiareniu. Pri kúpe nových okuliarov skontrolujte UV hodnotenie na štítku. Tmavšie šošovky nemusia vždy znamenať lepšiu ochranu pred UV žiarením. Pomáha tiež nosiť slnečné okuliare, ktoré priliehajú tesne k tvári alebo majú obruby.
  • Dávajte pozor na lieky a kozmetické prípravky zvyšujúce citlivosť na slnko. Niektoré bežné lieky na predpis a bez predpisu môžu zvýšiť citlivosť pokožky na slnečné žiarenie. Príkladom sú antibiotiká, nesteroidné protizápalové lieky, ako napríklad ibuprofén (Advil, Motrin IB, iné) a lieky na zníženie cholesterolu. O vedľajších účinkoch liekov, ktoré užívate, sa poraďte s lekárnikom alebo poskytovateľom zdravotnej starostlivosti. Citlivosť na slnko zvyšujú aj kozmetické prípravky, ktoré obsahujú alfa-hydroxykyseliny.
Späť do obchodu