Bolesť ďasien

Obsah:

  • Príznaky bolesti ďasien
  • Príčiny bolesti ďasien
  • Aké lieky môžu spôsobiť bolesť ďasien?
  • Ako liečiť bolesť ďasien
  • Komplikácie a rizikové faktory spojené s bolesťou ďasien
  • Zhrnutie
  • ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

bolestdasien

Boľavé ďasná nikdy nie sú zábavné. Môžu byť mierne citlivé alebo opuchnuté, červené a krvácajúce. Bolesti ďasien môžu spôsobovať rôzne faktory, ale keď zistíte príčinu, nepríjemné pocity sú takmer vždy liečiteľné.

V tomto článku sa budeme venovať tomu, čo spôsobuje bolesť ďasien a čo sa dá urobiť na jej zmiernenie.

Príznaky bolesti ďasien

Bolesť ďasien môžu v závislosti od príčiny sprevádzať aj iné príznaky. Medzi ne patria: 

  • Bolesť na ďasnách
  • Opuchnuté ďasná
  • Začervenanie ďasien
  • Krvácanie z ďasien
  • Zlý dych
  • Odstúpenie ďasien od zubov
  • Uvoľnené zuby
  • Citlivé zuby

Príčiny bolesti ďasien

Bolesť ďasien môže byť spôsobená viacerými problémami. Je dôležité poznať príčinu, pretože potom ju možno vhodne liečiť.

Medzi bežné príčiny bolesti ďasien patria:

Viac ako polovica populácie trpí vredmi zubov. Ide o bolestivé vredy, ktoré postihujú mäkké časti úst vrátane ďasien. Zvyčajne sa zahoja samé približne za týždeň. Nie je známe, čo ich spôsobuje, ale mohli by byť dôsledkom imunitnej reakcie, pri ktorej biele krvinky napadnú bunky v ústach.

Niekedy sa vredy z rakoviny spájajú s ochoreniami, ako je Crohnova choroba alebo nedostatočná výživa, a môžu ich vyvolať určité potraviny alebo zložky v zubnej paste.

Bolesť ďasien môže byť znakom toho, že máte ochorenie ďasien. Infekcia je zvyčajne spôsobená zlými návykmi pri čistení zubov kefkou a zubnou niťou; medzi ďalšie príčiny patrí cukrovka, niektoré lieky, ktoré znižujú množstvo slín, a genetika.

Periodontológ, ktorý sa špecializuje na liečbu ďasien a ochorení ďasien, vám možno bude musieť urobiť hĺbkové čistenie úst a ďasien. Závažné ochorenie ďasien si môže vyžadovať chirurgický zákrok.

Ak si zuby čistíte alebo čistíte zubnou niťou príliš silno, môžete si podráždiť ďasná; časom to môže viesť k bolesti a citlivosti. Používajte zubnú kefku s mäkkými štetinami a s čistením zubov zubnou niťou neponáhľajte, dbajte na šetrnosť a zároveň dôkladnosť. Váš zubný lekár vám ukáže správnu techniku.

Niekedy môžu bolestivé ďasná spôsobiť potravinové alergie. Napríklad ľudia s peľovo-ovocným syndrómom (PFS), nazývaným aj orálny alergický syndróm (OAS), si môžu všimnúť, že ich ďasná, ústa, jazyk a hrdlo svrbia a opuchnú po konzumácii určitého ovocia a zeleniny vrátane jabĺk. Časom môžu byť opuchnuté ďasná bolestivé a citlivé. Liečba PFS zahŕňa voľnopredajné antihistaminiká.

Kolísavá hladina hormónov vo vašom tele môže ovplyvniť vaše ďasná. Počas puberty u ľudí s vaječníkmi môže zvýšenie hormónov, ako je progesterón, zvýšiť prietok krvi do ďasien, čo vedie k ich citlivosti a citlivosti. Hormonálne zmeny a celkovo zvýšený prietok krvi, ku ktorému dochádza počas tehotenstva, môžu u ľudí zvýšiť pravdepodobnosť vzniku bolestivých ochorení ďasien.

Ľudia v menopauze (tí, ktorí nemali menštruáciu 12 mesiacov po sebe) môžu tiež zaznamenať bolesť ďasien spôsobenú hormónmi. Ak máte podozrenie, že bolesť ďasien môžu spôsobovať hormóny, poraďte sa so svojím lekárom o možnostiach liečby.

Prasknutý alebo chorý zub, v ktorého koreni vznikne bakteriálna infekcia, sa nazýva absces. Môže spôsobiť bolesť ďasien, opuch, horúčku a ďalšie príznaky. Liečba môže zahŕňať antibiotiká, drenáž a vyčistenie oblasti a/alebo koreňový kanálik.

Aké lieky môžu spôsobiť bolesť ďasien?

Medzi lieky, ktoré môžu spôsobiť prerastanie ďasien, ochorenie ďasien a bolesť ďasien, patria:

  • Antikonvulzíva: Dilantín (fenytoín)
  • Imunosupresíva: Cyklosporín, Prograf (takrolimus)
  • Blokátory kalciových kanálov: Používajú sa pri vysokom krvnom tlaku a kardiovaskulárnych stavoch, vrátane Procardia XL (nifedipín), Cardizem (diltiazem), Verelan (verapamil), Norvasc (amlodipín)
  • Perorálne kontraceptíva1
  • Antidepresíva: Effexor XR (venlafaxín), Prozac (fluoxetín)

Ľudia, ktorí fajčia alebo používajú bezdymové tabakové výrobky, ako sú dipy, majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť ochorenia ďasien ako ľudia, ktorí tabak nepoužívajú. Tabak oslabuje imunitný systém, čo sťažuje boj proti choroboplodným zárodkom a infekciám vrátane infekcií ďasien. Môže tiež trvať dlhšie, kým sa vaše ďasná zahoja, a liečba ochorení ďasien nemusí fungovať tak dobre.

Podobne ako pri tabaku, aj pri ľuďoch, ktorí fajčia marihuanu/konope, sa preukázalo vyššie riziko vzniku ochorenia ďasien.

Ako liečiť bolesť ďasien

Niekedy sa bolesť ďasien dá liečiť doma, a to aj dočasne počas čakania na zubné ošetrenie. Vždy sa najprv poraďte so zubným lekárom, aby ste sa uistili, že je to pre vás bezpečné.

Kloktanie slanou vodou

Výplach slanou vodou je jednoduchý a účinný spôsob, ako zmierniť bolesť zubov. Môže dokonca pomôcť udržať baktérie a zubný povlak pod kontrolou, čo by mohlo znížiť riziko ochorenia ďasien.

Voľne predajné lieky proti bolesti

Voľne predajné lieky proti bolesti môžu byť účinné pri bolesti ďasien. Nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) ako Advil a Motrin (ibuprofén) a Aleve (naproxén) sú dobrou voľbou, pretože zasahujú do enzýmu, ktorý spôsobuje červené a opuchnuté ďasná.12

Pri stredne silnej až silnej bolesti sa zistilo, že kombinácia NSAID a Tylenolu (paracetamolu) je rovnako účinná ako užívanie liekov obsahujúcich opioidy. Lokálne ošetrenia, ako sú znecitlivujúce gély, sa môžu aplikovať priamo na ďasná.

Studené obklady

Studený obklad pomôže zmierniť bolesť ďasien. Obklad nikdy neaplikujte priamo na ďasná, ale priložte si ho na tvár.

Klinčekový olej

Klinčekový olej môže zmierniť bolesť ďasien a môže tiež pomôcť predchádzať ochoreniam ďasien. Obsahuje zlúčeninu nazývanú eugenol, ktorá je prírodným anestetikom a má tiež antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Naneste niekoľko kvapiek oleja na vatový tampón a jemne pretrite bolestivé miesta ďasien. Klinčekový olej používajte striedmo - príliš veľké množstvo môže skutočne podráždiť ďasná a spôsobiť ďalšie problémy - a nepoužívajte ho na deti.

Komplikácie a rizikové faktory spojené s bolesťou ďasien

Ľudia, ktorí fajčia alebo používajú bezdymové tabakové výrobky, ako sú napríklad dipy, majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť ochorenia ďasien ako ľudia, ktorí tabak nepoužívajú. Tabak oslabuje váš imunitný systém, čo sťažuje boj proti choroboplodným zárodkom a infekciám vrátane infekcií ďasien. Môže tiež trvať dlhšie, kým sa vaše ďasná zahoja, a liečba ochorení ďasien nemusí fungovať tak dobre.

Medzi ďalšie osoby, ktoré sú viac ohrozené ochorením ďasien, patria ľudia s cukrovkou alebo AIDS a ľudia, ktorí začínajú menštruovať v puberte, sú tehotní alebo vstupujú do menopauzy.

K bolestiam ďasien môže viesť aj nedostatočná ústna hygiena. Najlepším spôsobom, ako predchádzať bolestiam ďasien, je udržiavať ústa zdravé. To zahŕňa:

  • Dôkladné čistenie zubov dvakrát denne fluoridovou zubnou pastou
  • každodenné čistenie medzizubných priestorov (napr. zubnou niťou)
  • Návšteva zubného lekára každých šesť mesiacov na čistenie
  • Vyhýbanie sa tabaku a obmedzenie konzumácie alkoholu

Medzi komplikácie ochorenia ďasien patrí uvoľnenie zubov, abscesy ďasien a strata zubov. Akadémia parodontológie uvádza, že ochorenie ďasien môže zvýšiť riziko srdcových ochorení, zápalu pľúc, niektorých foriem rakoviny a progresie Alzheimerovej choroby.

Zhrnutie

Bolesť ďasien môže vzniknúť v dôsledku rôznych stavov. Je dôležité poznať príčinu, aby sa dala presne liečiť. Domáce prostriedky, ako sú voľnopredajné lieky a výplachy slanou vodou, môžu poskytnúť úľavu počas čakania na liečbu, ale najprv sa poraďte so svojím zubným lekárom.

Bolesti ďasien nemusia začínať vážne, ale ak sa ignorujú, môžu spôsobiť značné problémy s vašimi ústami a zubami. Včasná liečba je kľúčová, takže ak spozorujete akékoľvek nepríjemné pocity, okamžite zavolajte svojho zubára.

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

Môže nedostatok vitamínov spôsobiť bolesť ďasien?

Hoci je potrebný ďalší výskum, existujú určité dôkazy o tom, že nedostatok vitamínov B, C a D by mohol spôsobiť problémy so zubami, ako sú opuchnuté a citlivé ďasná. Ak máte obavy z možného nedostatku vitamínov, poraďte sa s poskytovateľom zdravotnej starostlivosti o testovaní, úprave stravy a doplnkoch výživy.

Ako dlho trvá bolesť ďasien?

Trvanie bolesti ďasien je rôzne a závisí od príčiny a prípadnej liečby. Niekedy môžu voľnopredajné a domáce prostriedky poskytnúť úľavu, ale tá je zvyčajne dočasná, kým sa neodstráni základná príčina.

Ako môžem zmierniť bolesť ďasien po čistení zubov?

Je bežné, že ďasná sú po čistení zubov bolestivé, najmä ak ste mali veľa nahromadeného zubného povlaku. Skúste jesť mäkšie potraviny a niekoľkokrát denne kloktajte slanú vodu, čo môže pomôcť zmierniť bolesť a urýchliť proces hojenia. Váš zubný lekár vám môže predpísať ústnu vodu na výplach alebo vám môže odporučiť, aby ste užívali voľnopredajný liek, napríklad Advil alebo Tylenol.

Späť do obchodu