Bolesť po vytrhnutí zuba

Obsah:

  • Dôvody, prečo môžete potrebovať extrakciu zuba
  • Bude trhanie zubu bolieť?
  • Zvládanie bolesti po vytrhnutí zubu
  • Ako dlho trvá bolesť po vytrhnutí zuba?
  • Čo môžete očakávať bezprostredne po operácii extrakcie zubu
  • Ako môžem urýchliť hojenie po vytrhnutí zubu?
  • Bežné typy bolesti po trhaní zubu
  • Zmiernenie bolesti po trhaní zuba doma
  • Existuje riziko infekcie pri trhaní zuba?

bolesť po vytrhnutí zuba

Po vytrhnutí zuba je pomerne bežné pociťovať pulzujúce bolesti a iné bolesti. Nemusí to však byť dôvod na obavy!

Dôvody, prečo môžete potrebovať extrakciu zuba

Implantovaný zub: Impakcia zubu nastáva vtedy, keď zub (zvyčajne zub múdrosti) uviazne v ďasnách alebo čeľusti. To môže spôsobiť bolesť a opuch alebo poškodenie susedných zubov.

Zubný kaz: Na zuboch sa hromadia baktérie známe ako zubný povlak a zubný kameň, ktoré môžu spôsobiť nenapraviteľné škody - vedúce k bolesti a infekcii a niekedy si vyžadujú odstránenie pokazených zubov.

Ochorenie ďasien: Ochorenie ďasien, podobne ako zubný kaz, vzniká v dôsledku nahromadenia zlých baktérií v ústach a môže spôsobiť ďalšie komplikácie (napríklad zubný kaz, infekciu, opuch, zápach z úst a ustupovanie ďasien).

Preplnenie zubov: Niekedy sa zuby objavia, keď je čeľusť ešte príliš malá. Toto preplnenie príliš veľkého počtu zubov na jednom mieste môže spôsobiť, že zuby budú krivé, niekedy až tak, že si to vyžiada odstránenie jedného alebo viacerých z nich.

Zranenie: Nehody a úrazy tváre môžu ľahko poškodiť vaše zuby. Ak sa to stane a poškodenie je dostatočne závažné, môže byť potrebné zlomený zub vybrať, aby nespôsobil ďalšie poškodenie.

Bude trhanie zubu bolieť?

Počas operácie extrakcie zubu môžete pociťovať určité nepohodlie. Na znecitlivenie oblasti sa však používa anestetikum, aby sa minimalizovala možnosť, že budete cítiť bolesť. Napriek tomu je pravdepodobné, že po extrakcii zuba začnete pociťovať bolesť, a to niekoľko dní.

Zvládanie bolesti po vytrhnutí zubu

AKÁ ÚROVEŇ BOLESTI JE "NORMÁLNA"?

Po chirurgickom zákroku extrakcie zubu je bežné, že v oblasti extrakcie (známej ako "jamka") pociťujete pulzovanie, ako aj citlivosť. Je to úplne normálne a váš zubný lekár vám pravdepodobne predpíše lieky proti bolesti, ktoré vám pomôžu minimalizovať nepríjemné pocity.

Miera bolesti a dĺžka rekonvalescencie závisí od toho, ktorý zub bol extrahovaný. Napríklad impaktovaný zub múdrosti si pravdepodobne bude vyžadovať komplikovanú extrakciu, ktorá môže spôsobiť vyššiu mieru dlhotrvajúcej bolesti.

Ako dlho trvá bolesť po vytrhnutí zuba?

Bolesť pri extrakcii zubu by mala vrcholiť skoro, do 24-48 hodín, a potom začať slabnúť v nasledujúcich dňoch. Celý proces hojenia môže trvať niekoľko týždňov, hoci po prvom týždni by už nemal bolieť.

Čo môžete očakávať bezprostredne po operácii extrakcie zubu

Počas prvých pár hodín nemusíte cítiť žiadnu bolesť, pretože lokálna anestézia použitá na znecitlivenie úst počas operácie môže byť stále účinná. Po jej odznení môžete pociťovať určité mravčenie.

Čo môžete očakávať do 24 hodín

Bolesť pri extrakcii zuba má tendenciu vrcholiť počas prvých 24 hodín. Vtedy je rana najčerstvejšia a proces hojenia sa ešte len začína. Je tiež pravdepodobné, že počas tohto obdobia zaznamenáte krvácanie.

Činnosti, ktoré spôsobujú väčší prílev krvi do hlavy, ako napríklad ležanie alebo namáhavá činnosť, môžu túto bolesť zhoršiť. To môže zhoršiť bolesť v noci, o ktorej budeme hovoriť nižšie.

Čo môžete očakávať v priebehu 2-3 dní

Počas niekoľkých nasledujúcich dní budete pravdepodobne stále pociťovať pulzujúcu bolesť alebo príležitostnú bolesť v mieste extrakcie zuba.

Miera bolesti a dĺžka jej trvania bude čiastočne závisieť od vášho organizmu (a od toho, ako dobre sa počas tohto obdobia staráte o svoje ústa). Aj keď nebude aktívne pulzovať, miesto zákroku bude veľmi citlivé a pravdepodobne nepríjemné.

Počas tohto obdobia sa môže objaviť aj určité krvácanie.

Čo môžete očakávať v priebehu jedného týždňa

Vo väčšine prípadov začnú bolesti po extrakcii zuba ustupovať po troch dňoch. Na mieste bude ešte stále otvor - jeho uzavretie potrvá niekoľko týždňov a možno mesiacov - ale bolesť by sa mala zmierniť.

Krvácanie by v ideálnom prípade malo v tomto čase ustať, hoci v oblasti môže byť mierny opuch, ktorý ju robí citlivou. Pravdepodobne sa budete v tejto časti úst stále cítiť trochu nepríjemne.

Ak v tejto chvíli pociťujete pravidelnú bolesť, možno budete chcieť zvážiť, či sa neobrátiť na svojho zubára, aby vám poskytol ďalšie rady.

Čo môžete očakávať po jednom týždni

Od tohto momentu je to už len na vás a vašich ústach. Vaša krvná zrazenina by mala byť úplne vytvorená, opuch ustúpil a bolesť sa znížila. Stále budete mať prázdnu jamku, ktorá sa hojí, ale pri správnej starostlivosti a dobrom čistení by vám nemala spôsobovať príliš veľké, ak vôbec nejaké, ťažkosti.

Ako môžem urýchliť hojenie po vytrhnutí zubu? 

Kľúčové veci, na ktoré treba myslieť pre úspešný proces hojenia po operácii extrakcie zubu, sú:

  • Počas prvého týždňa sa vyhýbajte namáhavým činnostiam, ktoré by mohli uvoľniť krvnú zrazeninu.
  • Nenarušujte ranu počas jej hojenia.
  • Gázu si nechajte na mieste tak dlho, ako vám to povie váš zubár.
  • Dávajte si pozor na to, čo jete a pijete.

Bežné typy bolesti po trhaní zubu

1. Pulzujúca bolesť

Čo to je? Pulzujúcu bolesť pociťujete v akomsi rytme alebo opakovanom pulze, zvyčajne ide skôr o hlbokú, tupú bolesť ako o ostrú bolesť.

Čo s ňou robiť: Pulzujúca bolesť je po extrakcii zuba úplne normálna a zvyčajne do niekoľkých dní ustúpi. Ak je veľmi nepríjemná, pravdepodobne budete môcť na jej liečbu užívať voľnopredajné lieky proti bolesti, ale najprv sa poraďte so svojím zubným lekárom. Pozrite si naše tipy na zníženie bolesti nižšie.

Kedy navštíviť zubára: Ak sa bolesť skôr zhoršuje ako zlepšuje alebo do niekoľkých dní nezmizne.

2. Bolesť očí

Čo to je? Ak pociťujete bolesť očí po chirurgickom zákroku vytrhnutia zubu, pravdepodobne nejde o poškodenie očí, ale skôr o to, že bolesť v ústach vyžaruje nahor a máte pocit, že je za očami.

Čo s tým robiť: Bolesť, ktorá je taká silná, že vyžaruje až do očí, môže byť znakom väčšieho problému, napríklad suchého zubného lôžka alebo infekcie.

Kedy treba navštíviť zubára: Okamžite sa obráťte na svojho zubára a požiadajte ho o radu.

3. Bolesť prínosových dutín

Čo to je? Bolesť prínosových dutín môže byť spôsobená vytrhnutím zubu v hornej časti ústnej dutiny - vaše prínosové dutiny a horné zuby sú totiž vo veľmi tesnej blízkosti. Bolesť alebo nepríjemné pocity v dutinách môžu byť vedľajším účinkom opuchu a zápalu alebo väčším problémom; v niektorých prípadoch môže odstránenie horného zuba otvoriť otvor do dutín, čím hrozia ďalšie komplikácie.

Čo s tým robiť: Ak je vaša bolesť spôsobená opuchom alebo nepríjemným pocitom v mieste extrakcie zuba, mala by do troch dní ustúpiť. Pomôcť môžu aj jednoduché lieky proti bolesti alebo studený obklad. Ak bolesť neustupuje, zhoršuje sa alebo vás len znepokojuje a potrebujete poradiť, najlepšie bude, ak sa poradíte so svojím zubným lekárom a porozprávate sa s ním o svojich príznakoch.

Kedy treba navštíviť zubára: Ak bolesť neustúpi po troch dňoch alebo sa zhoršuje.

4. Bolesť ucha alebo upchaté ucho

Čo to je? Pocit bolesti, zablokovania, bzučania alebo zvonenia alebo mierna strata sluchu v uchu po vytrhnutí zuba.

Všetky rôzne súčasti v hlave sú prepojené, takže pri postihnutí jednej z nich môžu všetky pociťovať určitý vplyv. V prípade vašich uší, pretože odstránenie zubu môže zapáliť svaly a spôsobiť opuch čeľuste, môže to spôsobiť tlak na vaše uši (ktoré nie sú až tak ďaleko!).

Čo s tým robiť: Pocit by mal zmiznúť, keď opuch ustúpi, v priebehu niekoľkých dní po zákroku. Ak sa tak nestane alebo sa zhorší, môže to byť znakom toho, že niečo iné nie je v poriadku, napríklad infekcia.

Kedy treba navštíviť zubára: Ak pocit do niekoľkých dní nezmizne alebo sa zhorší.

5. Bolesť hrdla, čeľuste alebo krku

Čo to je? Chirurgický zákrok pri extrakcii zubu môže zapáliť svaly úst a spôsobiť opuch, ktorý vyvíja tlak na všetky ostatné susedné časti tváre. To má vplyv aj na hrdlo, čeľusť a krk. Svalový diskomfort, pocity tlaku a útlak nervov sú možnými príznakmi.

Čo s tým robiť: Podobne ako mnohé iné problémy spojené s odstránením zuba, aj tieto príznaky by mali do niekoľkých dní zmiznúť. Upokojte sa, zostaňte hydratovaní a dodržiavajte rady zubného lekára týkajúce sa pooperačnej starostlivosti. Ak sa vaše príznaky zhoršia, môže to byť príznak väčšieho problému, a preto sa možno budete chcieť poradiť so svojím zubným lekárom.

Okrem toho, ak máte pocit, že vaša bolesť krku alebo hrdla pochádza zo zdurených lymfatických uzlín, môže to byť príznakom infekcie.

Kedy treba navštíviť zubára: Ak bolesť neustupuje, zhoršuje sa alebo cítite opuch lymfatických uzlín.

6. Znečistený žalúdok

Čo to je? Nevoľnosť je častým príznakom u pacientov, ktorí sa prebudia po sedácii. Zvyčajne zmizne v priebehu niekoľkých hodín. Niektorí ľudia pociťujú nevoľnosť aj niekoľko dní, až týždeň, po operácii zuba, čo zvyčajne nie je spôsobené procesom hojenia, ale skôr vedľajšími účinkami liekov alebo dehydratáciou.

Čo s tým robiť: Dajte si 24 hodín pokoj a uvidíte, ako sa budete cítiť, a snažte sa zostať hydratovaní. Ak problém pretrváva a ste si istí, že pijete dostatok vody, môže ísť skôr o vedľajší účinok vašich liekov.

Kedy treba navštíviť zubára: Ak problém jednoducho nemizne, možno budete chcieť navštíviť svojho zubára, aby vám poradil. V závislosti od liekov, ktoré užívate, si to môže vyžadovať aj návštevu praktického lekára.

7. Zlý dych

Čo to je? Zlý dych po vytrhnutí zuba môže mať pomerne veľa príčin. Sucho v ústach a pooperačné krvácanie sú bežné a časom pravdepodobne zmiznú.

Zlý dych po operácii môže spôsobiť aj nedostatočná ústna hygiena v dôsledku nahromadenia baktérií alebo čiastočiek potravy. Toto nahromadenie baktérií môže spôsobiť aj infekciu, ktorá je veľmi závažná.

Čo s tým robiť: Zostaňte hydratovaní a dajte si niekoľko dní na zotavenie. Po uplynutí prvých 24 hodín sa pokúste vrátiť k rutine správneho čistenia zubov, hoci opatrne v okolí miesta extrakcie. Hydratácia a dobrá ústna hygiena sú dve najlepšie obranné opatrenia proti zápachu z úst po operácii.

Kedy treba navštíviť zubára: Ak sa zdá, že sa problém zhoršuje, alebo ak uplynulo už niekoľko dní a nezaznamenali ste žiadnu zmenu, hľadajte iné príznaky infekcie v ústach alebo sa poraďte so svojím zubným lekárom.

Zmiernenie bolesti po trhaní zuba doma

Ak zistíte, že pulzovanie a citlivosť miesta extrakcie sú príliš nepríjemné, existuje niekoľko krokov, ktoré môžete urobiť doma:

  • Priložte si na stranu tváre studený obklad (napríklad ľadový obklad zabalený v uteráku), ktorý vám ďalej pomôže pri opuchu.
  • Keď opuch ustúpi, teplý obklad môže pôsobiť upokojujúco.
  • Pri ležaní si podložte hlavu vankúšmi.
  • Prvých pár dní jedzte mäkké, studené jedlá.
  • Päť dní po operácii si štyrikrát až päťkrát denne vyplachujte ústa slanou vodou. Pred začatím však počkajte aspoň jeden deň.
  • Aby ste urýchlili svoju rekonvalescenciu, nezabudnite starostlivo dodržiavať pokyny zubného lekára týkajúce sa následnej starostlivosti a príliš sa nenamáhajte.

Existuje riziko infekcie pri trhaní zuba?

Áno, tak ako pri všetkých typoch chirurgických zákrokov, aj tu existuje určité riziko infekcie počas prvých dní. Správnou následnou starostlivosťou sa jej však dá ľahko predísť.

Bežné príznaky infekcie v mieste extrakcie zuba:

  • Výtok, napr. hnis.
  • Zvýšený opuch.
  • Krvácanie, ktoré trvá dlhšie ako 24 hodín.
  • Pretrvávajúca horúčka.
  • Ťažkosti s otváraním úst.
  • Akútny zápach z úst.

 

Späť do obchodu