Bolesť krížov

Obsah:

  • Aké sú najčastejšie príčiny bolesti krížov?
  • Bolesť krížov a ischias. Viete, o čom hovoríme?
  • Keď kríže bolia z osteoporózy
  • Ako viete, že by váš problém mohol byť sakroiliitída?
  • Ako identifikovať bolesť krížov podľa miesta
  •  Čo robiť pri bolesti krížov? 

bolest krizov

Bolesť krížov je nepríjemný sprievodný jav, ktorý môže prameniť z akútneho alebo chronického ochorenia, úrazu, poškodenia pohybového aparátu alebo z akéhokoľvek iného dôvodu, ktorý vás ochromí.

Na niekoľko hodín, deň či dva alebo dokonca týždeň? Ak aj vy patríte k tým, ktorí práve hľadajú vo svojej domácej lekárničke prostriedky proti bolesti spodnej časti chrbta alebo vás tento stav trápi už dlhší čas, čítajte ďalej.

Aké sú najčastejšie príčiny bolesti krížov?

Hoci sa bolesť krížov najčastejšie spája s postupujúcim vekom, ide o veľmi častý zdravotný problém, ktorý postihuje veľké množstvo ľudí naprieč vekom, profesiami či zdravotnými stavmi a predispozíciami. Podľa štatistík trpí chronickou bolesťou krížov až 23 % dospelej svetovej populácie.

Napokon, ešte nikdy vás nebolel chrbát? Potom nie je divu, že existuje aj množstvo dôvodov, prečo vás bolí spodná časť chrbta.

Ak hovoríme o príčinách, potom nesmieme zabúdať, že pre každú z nich existujú aj rôzne možnosti, ako bolesť zmierniť. Niekomu na bolesť spodnej časti chrbta pomáhajú lieky, iný uprednostňuje skôr cvičenie. Aby sme vám pomohli zorientovať sa, zhrnuli sme niektoré najčastejšie príčiny a možnosti ich riešenia.

Nesprávne zaťaženie chrbta alebo zlé držanie tela

Fyzioterapeuti by v tejto súvislosti vedeli rozprávať svoje. Zlé držanie tela, nesprávne návyky pri sedení alebo neprimerané zaťaženie svalov spôsobené dlhodobým sedením či zlá technika cvičenia. To všetko môže viesť a často aj vedie k bolestiam chrbta. Ak váš problém súvisí s niektorou z týchto príčin, riešením môže byť pravidelná zmena postoja pri práci (napríklad striedanie sedenia a státia), dodržiavanie ergonomických pravidiel pri sedení, používanie vhodného nábytku v kancelárii, správne držanie tela a pravidelné cvičenie na posilnenie svalov chrbta a brucha - tzv. základných oblastí, ktoré podporujú správne držanie tela.

Degeneratívne zmeny medzistavcových platničiek

S pribúdajúcim vekom a tiež nie príliš dobrými pohybovými návykmi dochádza k opotrebovaniu medzistavcových platničiek. A tí, ktorí vedia, o čom píšeme, by vám mohli povedať o bolestiach, ktoré môžu poškodené platničky spôsobiť. V niektorých prípadoch je však na ich odstránenie potrebný invazívnejší chirurgický zákrok. V iných prípadoch liečba zahŕňa fyzikálnu terapiu, ktorá môže pomôcť zlepšiť flexibilitu a posilniť svaly podporujúce chrbticu. Dlhodobé užívanie protizápalových liekov proti bolesti chrbta alebo aplikácia rôznych liečebných postupov môže zmierniť príznaky, ale problém odstráni len v menšine prípadov.

Neprimerané svalové napätie a kŕče ako zdroj bolesti krížov

Možno vás to ešte nenapadlo, ale svalové napätie alebo kŕče, často spôsobené nadmernou fyzickou námahou alebo stresom, môžu tiež viesť k bolesti krížov. Môže sa tak stať aj v prípade, ak ignorujete strečing po a tiež napríklad pred silovým tréningom alebo náročnejším kardio cvičením. V tomto prípade je vhodné spomenúť relaxačné techniky, ako sú joga, meditácia alebo pilates. Inými slovami, účinné a pravidelné cvičenia zamerané na natiahnutie a posilnenie svalov, ktoré ste doteraz zanedbávali.

Bolesť krížov a ischias. Viete, o čom hovoríme?

Sciatický syndróm alebo ischias je spôsobený tlakom na sedací nerv a môže viesť k bolesti, ktorá sa šíri od krížovej kosti cez zadok až do nôh. Ako zistíte, že ide o ischias? Prejavom je bolesť, ktorá sa šíri pozdĺž sedacieho nervu do dolnej končatiny, pozdĺž nervu. Okrem toho je výstražným znamením aj to, že ischias môže byť sprevádzaný necitlivosťou, brnením alebo slabosťou v nohe alebo priamo v chodidle. Čo teda nie je typické pre iné príčiny bolesti v krížoch. Liečba zvyčajne zahŕňa kombináciu liekov proti bolesti, fyzioterapie a cvičení na zlepšenie flexibility a posilnenie svalov. V niektorých prípadoch je potrebné vyhľadať chirurgickú pomoc.

Keď kríže bolia z osteoporózy

Osteoporóza, tzv. rednutie kostí, môže spôsobiť, že stavce v krížovej kosti sa stanú krehkými, a preto sú náchylnejšie na praskliny, zlomeniny a iné poškodenia, ktoré prirodzene vedú k bolesti krížov. V prípade osteoporózy je kľúčová prevencia (napríklad ak viete, že vaši blízki majú toto ochorenie alebo sú k nemu náchylní). Určite by ste mali do svojho jedálnička pridať dostatok potravín alebo vitamínových doplnkov bohatých na vápnik a vitamín D a tiež sa zamerať na zlepšenie pohybových schopností a fyzickej kondície, aby ste predišli pádom alebo iným zraneniam, najmä vo vyššom veku, v ktorom by poškodenie kostí nahryznutých osteoporózou bolo naozaj vážne.

Aké sú príznaky osteoartrózy?

Mnohí ľudia sa obávajú strašiaka menom spondylitída v prípade bolesti v krížoch, ktorá je neutíchajúca alebo taká intenzívna, že ich paralyzuje v posteli. Ide o takzvanú sakroiliitídu alebo jedno z jej pridružených ochorení, ktoré má svoje špecifické prejavy a lekári ho veľmi často diagnostikujú aj u mladších ročníkov alebo ľudí v produktívnom veku.

Ako viete, že by váš problém mohol byť sakroiliitída?

Ak pociťujete pretrvávajúcu bolesť a stuhnutosť v dolnej časti chrbta alebo v krížoch, ktorá sa zvyčajne zhoršuje, keď nepracujete, najmä v noci alebo skoro ráno (môžete sa na ňu dokonca zobudiť). Čo mnohé iné príčiny bolesti krížov nemajú, je príznak, že môžu ustúpiť pri pohybe alebo cvičení. Jednoducho musíte svoj chrbát rozhýbať natoľko, aby ste mohli fungovať. Alebo naopak, znížená schopnosť pohybovať postihnutou oblasťou vedie až k obmedzeniu úplnej pružnosti chrbtice. Jedným z výpovedných znakov, že ide len o zápal, je napríklad celková únava a celkom špecifické bolesti očí.

Presnejšiu odpoveď na to, či je vaša bolesť v dolnej časti chrbta spôsobená zápalom, vám určite dá lekár po stanovení diagnózy. Na zistenie tejto skutočnosti sa používa napríklad Čápova skúška rovnováhy, ktorej cieľom je udržať rovnováhu v stoji na jednej nohe, pričom druhá, voľná noha sa opiera o koleno stojacej nohy. Cieľom je vydržať čo najdlhšie. Ak pacient pri tomto teste pociťuje tlak, výsledok testu naznačuje možnosť sakroiliitídy. Ak sa pridajú dlhodobejšie pohybové problémy, strata citlivosti v oblasti, kde vás bolí spodná časť chrbta, alebo sa pridajú problémy s vylučovaním, spoľahlivou odpoveďou je röntgenové vyšetrenie, CT alebo MRI.

Ako identifikovať bolesť krížov podľa miesta

Chrbát alebo ľudovo nazývaný krížová kosť tvorí celkovo dosť veľkú oblasť ľudského tela. Preto keď niekto povie, že ho bolí chrbát, prvým krokom je zamerať sa na presnejšie miesto, a teda určiť, kde presne ho chrbát bolí. Najčastejšie je to bedrová oblasť, ktorá postupne prechádza do panvy a, ako sme už spomenuli vyššie, v mnohých prípadoch do oblasti nôh. Aby ste získali približnú predstavu o možnej príčine bolesti v oblasti, ktorá vás bolí, môže vám pomôcť nasledujúca navigácia.

Bolesť v krížoch na ľavej strane

Ak vás bolí spodná časť chrbta na ľavej strane, jednou z príčin môže byť neprimeraná záťaž alebo mechanické zranenie, ktoré môže spôsobiť svalové napätie. Bolesť chrbta na ľavej strane môže poukazovať aj na začínajúce problémy s obličkami. Napríklad obličkové kamene alebo infekciu obličiek. V takom prípade má bolesť až ostrý a prudký vystreľujúci charakter v ľavej časti chrbta. Napokon jednou z príčin môže byť ischias, ktorý, ako sme už spomenuli, postihuje najmä jednu stranu chrbta až po nohu.

Podobne je to aj v prípade, ak sa bolesť v krížoch objaví na pravej strane. Tu však prichádza do úvahy aj prípadný zápal slepého čreva, ktorý sa síce prejavuje bolesťou v pravom podbrušku, ale môže sa šíriť aj do oblasti chrbta.

Bolesť chrbta nad zadkom

Táto oblasť je často postihnutá nadmerným svalovým napätím. Inými slovami, preťažením alebo mechanickým poškodením. Alebo ide o piriformisový syndróm, známy aj ako syndróm hruškovitého svalu. Ten je veľmi často indikovaný u tých, ktorí vykonávajú pohyb spredu dozadu bez prítomnosti obvyklej rotácie v oblasti panvy. Príkladom sú cyklisti alebo bežci. Alebo ľudia, ktorí majú nesprávne návyky pri sedení a počas dlhšieho sedenia bežne vyvíjajú tlak na nervy svalu s peňaženkou v zadnom vrecku alebo mobilným telefónom. Hruškovitý sval, ktorý sa nachádza v zadku v blízkosti hornej časti bedrového kĺbu, dráždi alebo stláča sedací nerv, môže tiež spôsobovať bolesť v tejto oblasti.

To však zďaleka nie je všetko. Osteoartróza alebo degeneratívne poškodenie platničiek sa tiež môže prihlásiť o slovo, ak spozorujete časté a opakujúce sa bolesti chrbta nad zadkom.

Bolesť chrbta v strede

Ak vás chrbát bolí trochu vyššie, viac v oblasti trupu, skontrolujte si držanie tela a posilnite svaly v oblasti jadra. Za touto bolesťou veľmi často stojí skolióza. Nemôžeme vylúčiť ani nadmerné a nesprávne zaťaženie chrbtových svalov a z toho vyplývajúce napätie. Nemôžeme však vylúčiť, že bolesť je sprievodným javom ochorenia niektorého z orgánov, napríklad pečene, pankreasu, žalúdka alebo žlčníka. Môže ísť aj o nesprávne držanie tela a nevyvážené zapojenie chrbtových svalov pri monotónnom pohybe alebo sedení a, samozrejme, o alarmujúce medzistavcové platničky.

Niekedy však môžu príčiny bolesti chrbta navzájom súvisieť a bolesť v jednej oblasti môže ovplyvňovať bolesť v inej oblasti alebo s ňou súvisieť. Preto je na mieste presná diagnostika a konzultácia s odborníkom, ktorá vás adekvátnymi možnosťami nasmeruje k riešeniu a odstráneniu bolesti.

Čo robiť pri bolesti krížov? 

V prvom rade je veľmi dôležité uvedomiť si, odkiaľ vietor fúka, a teda čo môže bolesť spôsobovať. Veľa môže napraviť napríklad pravidelné cvičenie chrbta alebo špeciálne zostavy cvikov z obľúbeného SM systému. Je pravda, že kým na jeden druh bolesti môže niečo pomôcť, bolesť spodnej časti chrbta s inou príčinou môže bolieť ešte viac. Preto je vždy na prvom mieste konzultácia s odborníkom - lekárom alebo fyzioterapeutom.

 

Späť do obchodu