Horúčka u detí

Obsah:

  • Čo je to horúčka u dieťaťa?
  • Ako dlho trvá horúčka?
  • Ako zmerať teplotu dieťaťa
  • Bežné príčiny horúčky u detí
  • Kedy by ste mali svoje dieťa priviesť k lekárovi?
  • Čo je to febrilný záchvat?
  • Čo môžem urobiť, ak má moje dieťa horúčku/vysokú teplotu?

horucka u deti

 

Rozpoznajte príznaky horúčky u svojho dieťaťa a zistite, kedy je horúčka príliš vysoká. Prečítajte si, aké sú príčiny horúčky u detí a čo môžete urobiť, aby ste ju znížili.

Čo je to horúčka u dieťaťa?

Normálny, zdravý človek má telesnú teplotu okolo 37 stupňov Celzia. Horúčka vzniká vtedy, keď je telesná teplota vášho dieťaťa vyššia ako normálna. Normálna telesná teplota sa trochu líši, ale teplota nad 38◦C sa považuje za horúčku. Horúčka u malých detí zvyčajne znamená, že majú základnú infekciu. Imunitný systém zvyšuje telesnú teplotu ako súčasť obrany proti infekcii.

Horúčka sa môže objaviť náhle a nemusí byť ľahké určiť jej príčinu.

Ako dlho trvá horúčka?

Ako dlho môže trvať horúčka u detí? Cyklus zvyšovania a znižovania horúčky sa spravidla opakuje niekoľko dní. Priebeh horúčky je však u každého pacienta individuálny a líši sa aj podľa toho, aké ochorenie horúčka sprevádza. Bežná je u detí horúčka trvajúca viac ako tri dni, ale, naopak, aj jednodňová horúčka. Opatrnosť treba zachovať, ak je u detí neustupujúca teplota a horúčka sa opakuje dlhší čas. Nebezpečné je aj to, ak je horúčka nad 39 °C dlhšie ako 4 dni.

Ako zmerať teplotu dieťaťa

Metódy merania teploty

Teplotu môžete merať štyrmi rôznymi spôsobmi:

Rektálne - pri tomto spôsobe sa meria teplota v konečníku dieťaťa. Je určený najmä pre dojčatá a batoľatá. Pri meraní v konečníku od nameranej hodnoty vždy odpočítajte pol stupňa (0,5 °C). To znamená, že ak ste v konečníku dieťaťa namerali 38,4 °C, jeho telesná teplota bude po odčítaní 37,9 °C. Sledujte tento údaj, nie ten, ktorý pípne na teplomere. Na bezpečné meranie v konečníku sú určené špeciálne teplomery s ohybnou špičkou.
Po každom meraní teplomer vydezinfikujte.

Axilárny - ide o meranie teploty v podpazuší. Odporúča sa skôr pre staršie deti predškolského a školského veku, ktoré dokážu spolupracovať a držať teplomer v podpazuší počas celého merania. Od výslednej teploty sa nič neodpočítava.

Ušné - ide o meranie teploty v uchu dieťaťa. Rovnako ako v podpazuší, aj tu je nameraná teplota konečnou teplotou a nie je potrebné od nej ďalej odpočítavať. Mala by zodpovedať teplote nameranej v podpazuší alebo v konečníku (po odpočítaní pol stupňa).

Bezkontaktné - bezkontaktné teplomery sa používajú skôr na orientačné meranie alebo na sledovanie vývoja teploty v čase. Na presné meranie si však vyberte jednu z uvedených metód.

Bežné príčiny horúčky u detí

Najčastejšími príčinami horúčky u detí sú vírusové infekcie. Existujú aj iné, menej časté príčiny.

Vírusové infekcie

1. Infekcie horných dýchacích ciest (prechladnutie): bolesť hrdla, upchatý nos, kašeľ

2. Chrípka: bolesť hlavy, zimnica, bolesti svalov, celková únava, kašeľ, bolesť hrdla.

3. Gastroenteritída (žalúdočná chrípka): vracanie, hnačka, bolesti žalúdka, dehydratácia

4. Choroba rúk, nôh a úst: pľuzgierovitá vyrážka na dlaniach, chodidlách, zadku, jazyku a ústach

5. Horúčka dengue: bolesť hlavy, svalov a kĺbov, vyrážka

6. Ovčie kiahne: pľuzgierovitá vyrážka na tele

Bakteriálne infekcie

Sú menej časté ako vírusové infekcie, ale tiež môžu spôsobiť horúčky. napr. zápal pľúc, infekcie močových ciest (zapáchajúci moč a znížená tvorba moču) a infekcie obličiek.

Imunizácie

Niekedy sa u detí objaví horúčka po imunizácii, napr. po DTaP. Cieľom imunizácie je stimulovať imunitný systém, aby si vytvoril imunitu voči špecifickej baktérii/vírusu. Horúčky po imunizácii zvyčajne nie sú dlhodobé.

Zápalové stavy

Zápalové stavy a reakcie, napr. Kawasakiho choroba (prejavuje sa dlhotrvajúcou horúčkou, červenými očami, vyrážkou na tele, opuchom pier/jazyka/chodidiel/rukov, lymfatickými uzlinami na krku) , niektoré typy artritídy, napr. juvenilná idiopatická artritída alebo nádory, môžu tiež spôsobiť horúčku.

Upozorňujeme, že prerezávanie zubov u detí zvyčajne nespôsobuje vysokú horúčku.

Kedy by ste mali svoje dieťa priviesť k lekárovi?

Horúčka môže byť desivá, najmä ak je vaše dieťa veľmi malé alebo ak jeho horúčka pretrváva niekoľko dní. Vyššia teplota neznamená závažnejšie ochorenie. Horúčka je príznakom základného ochorenia a znakom toho, že telo s chorobou bojuje.

V závislosti od veku dieťaťa si pri rozhodovaní o tom, či a kedy ho máte vziať k lekárovi, všímajte zmeny v jeho správaní. Ak vaše dieťa vyzerá dobre, reaguje a môže prijímať potravu alebo jesť napriek tomu, že má horúčku, nechajte ho odpočívať a podávajte mu špongiu, aby ste udržali jeho teplotu pod 38˚C. Riaďte sa svojimi inštinktmi. Ak máte obavy alebo si myslíte, že sa vášmu dieťaťu zhoršuje, vyhľadajte lekársku pomoc pre vaše dieťa.

Ak má vaše dieťa teplotu, ihneď choďte na detskú pohotovosť:

  • má teplotu vyššiu ako 41,0 °C alebo 38,0 °C u detí mladších ako 3 mesiace
  • Ťažko sa prebúdza. Horúčka môže spôsobiť, že deti viac spia, ale mali by sa ľahko prebudiť a byť schopné na vás reagovať
  • Pôsobí zmätene alebo blouznivo
  • Neustále plače a vy ho nemôžete upokojiť
  • Má ťažkosti s dýchaním
  • Je veľmi letargické
  • Má bledú alebo sivú farbu pokožky
  • má modriny
  • má záchvat (kŕč)
  • pije menej tekutín a vylučuje výrazne menej moču ako zvyčajne

Čo je to febrilný záchvat?

Febrilný záchvat:

U detí vo veku od 6 mesiacov do 6 rokov sa môžu vyskytnúť febrilné záchvaty (kŕče), najmä ak je horúčka trvalo vysoká. Približne u tretiny detí, ktoré prekonali febrilný záchvat, sa môže v budúcnosti vyskytnúť ďalšia epizóda. Našťastie sa u väčšiny detí s febrilnými záchvatmi nevyvinie žiadne poškodenie mozgu ani epilepsia. Medzi bežné príznaky febrilného záchvatu patria nasledujúce príznaky, keď má dieťa horúčku:

  • trhanie alebo trasenie končatín
  • Strata vedomia
  • Pena pri ústach
  • vyvrátenie očí, takže sú viditeľné len očné bielka
  • hryzenie jazyka

Čo môžem urobiť, ak má moje dieťa horúčku/vysokú teplotu?

Aby ste svojmu dieťaťu pomohli cítiť sa príjemnejšie, tu nájdete, čo môžete urobiť, aby ste mu znížili teplotu:

1. Opláchnite ho vlažnou vodou. Neumývajte dieťa ľadovou alebo studenou vodou, ani ho neumývajte viac ako 30 minút v kuse.

2. Oblečte dieťa do tenkého oblečenia a ochlaďte miestnosť. Nezabalujte ho do hrubých prikrývok, aby sa "vypotilo", pretože mu to zabráni strácať teplo.

3. Nechajte dieťa viac odpočívať a pite veľa tekutín, aby ste zabránili dehydratácii.

4. Vyhľadajte lekársku pomoc a podávajte predpísané dávky liekov proti horúčke, ako je paracetamol a ibuprofén (za predpokladu, že vaše dieťa nemá alergie), ak jeho horúčka zostáva nad 38,5 stupňa Celzia. Upozorňujeme, že paracetamol a ibuprofén neliečia príčinu horúčky.

Je upokojujúce, ak sa stav dieťaťa zlepší, keď teplota klesne.

Upozornenie: Informácie uvedené v tomto článku slúžia výlučne na vzdelávacie účely a nesmú sa používať ako náhrada lekárskej diagnózy alebo liečby. Pred začatím akejkoľvek liečby alebo v prípade akýchkoľvek otázok týkajúcich sa vášho zdravia, fyzickej zdatnosti alebo zdravotného stavu by ste sa mali poradiť so svojím lekárom alebo kvalifikovaným poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Späť do obchodu